OMV
Actualitate

Prețurile la gaze ar putea crește! Avertisment OMV Petrom: Depinde de cât de rece va fi la iarnă

Prețurile la gaze ar putea crește, anunță Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie.

Potrivit lui Franck Neel, membru al Consiliului de Administrație al OMV Petrom responsabil pentru Gaze și Energie, cererea de energie electrică va scădea în următoarele luni, dar se anticipează o creștere a cererii și a prețului la gazele naturale. Acest lucru depinde de cât de friguroasă va fi iarna.

„Dacă ne uităm la cerere şi ofertă, cele care reglementează preţul pieţei, noi ne aşteptăm să ajungem la o scădere a cererii de energie electrică, în lunile următoare, deşi cererea a crescut datorită folosirii aerului condiţionat, iar acest lucru va avea un impact asupra preţurilor. Când zicem că în următoarele luni aşteptăm totuşi la o creştere a cererii, poate va fi şi o creştere a preţului la gaze. Sigur, depinde de cât de rece va fi la iarnă. Dacă ne uităm la tranzacţiile de pe piaţă astăzi, pentru că sunt deja tranzacţii care se fac în pregătirea iernii şi a anului următor, preţul este undeva între 49 şi 52 pe Megawatt/oră, deci destul de ridicat. Este o tendinţă pe care o consemnăm pe piaţă din tranzacţiile care au loc, cum spuneam, în pregătirea iernii şi a următorului an calendaristic 2024″, a menţionat Neel.

România trebuie să rămână competitivă

Pe de altă parte, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a subliniat nevoia de predictibilitate și consultare pentru un mediu propice investițiilor și necesitatea ca România să rămână competitivă pentru a atrage capital străin.

„Sigur, avem dialog atât prin intermediul asociaţiilor, cât şi direct (cu autorităţile, n.r.). Suntem cel mai mare contributor la bugetul de stat şi cel mai mare investitor din România. De ce e important să avem un dialog? Acesta esta principiul fundamental în care noi credem. Predictibilitatea şi consultările sunt vitale pentru un climat investiţional. Cu cât dialogul este mai bun, cu atât putem înţelege mai bine schimbările legislative şi statul poate înţelege consecinţele oricăror modificări fiscale sau de reglementare pe care intenţionează să le adopte. Competitivitatea e cel mai important lucru, iar România trebuie să fie competitivă pentru a putea atrage investiţii”, a spus Verchere.

Cadrul fiscal și de reglementare, important în România

Alina Popa, CFO al OMV Petrom, a susținut importanța mediului fiscal și de reglementare din România.

„Pentru a sublinia cât de important este acest cadru fiscal şi de reglementare, aş reaminti trei cifre relevante pentru primele şase luni ale acestui an: am avut un profit de 0,9 miliarde de lei, investiţii de 2,4 miliarde de lei, de mai mult de două ori mai mari, iar taxe, impozite şi contribuţii de aproape 9 miliarde de lei. Uitându-ne la aceste cifre, prin corelaţie, vedem cât de important este cadrul fiscal şi de reglementare şi, într-adevăr, competitivitatea acestuia, cu atât mai importantă. Ştim că, mai ales în domeniul gazelor naturale, România nu este competitivă, din păcate, având un nivel de taxare foarte ridicat şi de aceea suntem în cadrul asociaţiilor, într-o comunicare permanentă cu autorităţile pentru a reflecta importanţa predictibilităţii, stabilităţii şi competitivităţii cadrului de reglementare”, a afirmat Popa.

blank