Prețurile explodeaz
Actualitate

Prețurile explodează. Milioane de români vor plăti dublu, de la 1 iunie

Prețurile explodează. Eliminarea schemei de plafonare, care a menținut artificial facturile la un nivel scăzut din 2022, va produce un șoc economic și social. Creșterile prognozate la energie electrică variază între 15% și 121%, afectând în special consumatorii casnici cu un consum mic.

Prețurile explodează. Milioane de români vor plăti dublu, de la 1 iunie

Această decizie vine într-un moment în care furnizorii sunt deja sub presiune financiară, iar energia pe piață se tranzacționează la prețuri mult mai ridicate decât cele plătite de consumatori prin actuala schemă.

Plafonarea prețurilor la energie electrică va fi eliminată în România începând cu 1 iulie 2025.

Facturile pentru consumatorii casnici cresc brusc, prețurile explodează. Consumatorii cu un consum mic sunt cei care vor simți cel mai acut impactul eliminării plafonului.

De exemplu, o persoană cu un consum de 92 kWh pe lună, care în aprilie plătea 63 de lei, va trebui să achite din iulie o factură de 138 de lei, adică de peste două ori mai mult, transmite zf.ro.

Motivele sunt clare: prețul real al energiei electrice nu mai este de 0,68 lei/kWh, ci va ajunge la 1,5 lei/kWh, conform ofertelor de pe piață.

Pentru consumatorii care folosesc între 100 și 300 kWh lunar, situația este similară. De exemplu, cineva cu un consum de 175 kWh, care în aprilie a plătit 140 lei, va avea o factură de 262 lei din iulie.

Un alt exemplu este cel al unui consumator cu 275 kWh, care în prezent plătește 236 lei, dar de la 1 iulie factura va fi de 412 lei.

Această explozie a costurilor nu vine ca o surpriză pentru experții din domeniu, care avertizează că schema de plafonare era nesustenabilă pe termen lung.

Prețurile explodeaz

Statul propune sprijin pentru consumatorii vulnerabili

Guvernul și Ministerul Energiei au anunțat că vor direcționa sprijinul către consumatorii vulnerabili, însă măsurile exacte sunt încă în analiză.

Ministrul Sebastian Burduja a declarat că sunt luate în calcul trei scenarii, iar pragul de venit minim pentru eligibilitate va crește între 29% și 90% față de nivelul actual.

„Lucrăm împreună cu Ministerul Muncii pentru a identifica cele mai bune soluții, astfel încât niciun român să nu fie lăsat în urmă.

În prezent, 250.000 de gospodării beneficiază de suplimentul de energie, dar vrem să extindem acest număr”, a spus Burduja.

Bugetul necesar pentru aceste măsuri variază între 300 milioane de euro și 1 miliard de euro pe an, în funcție de scenariul ales.

Ministerul Energiei a propus subvenționarea unui număr de 6 milioane de consumatori, în condițiile în care în România există aproximativ 9 milioane de consumatori de energie electrică.

Impactul eliminării schemei asupra pieței de energie

Citește și  Tudorel Toader va consulta un avocat în problema dezinformărilor

Potrivit Energy Policy Group, ieșirea din schema de plafonare nu mai poate fi amânată, iar consumatorii trebuie să se pregătească pentru costuri mai mari.

„Pe termen scurt, creșterea prețurilor pentru consumatorii casnici este inevitabilă, fiind determinată atât de costul energiei active, cât și de majorarea tarifelor reglementate aplicate la începutul acestui an”, spun reprezentanții EPG.

Aceștia atrag atenția asupra faptului că energia activă reprezintă mai puțin de 50% din valoarea totală achitată de consumator, restul fiind generat de tarifele reglementate și componente fiscale.

Tot EPG subliniază că responsabilizarea consumatorilor și schimbarea modului de funcționare a pieței sunt esențiale pentru reducerea impactului.

„Este esențial ca autoritățile să mențină un calendar clar privind renunțarea la plafonare și să elaboreze scheme de sprijin bine țintite.

Sprijinul trebuie direcționat către cei care au cu adevărat nevoie de el, pe baza unor criterii obiective, astfel încât măsurile să fie eficiente și echitabile”, au comunicat aceștia.

Pe piață, este de dorit o tranziție de la zona spot, care acum acoperă peste 50% din tranzacțiile cu energie, spre contractele bilaterale, care pot garanta stabilitatea prețului pe termen lung.

Această modificare ar putea reduce volatilitatea și ar oferi consumatorilor predictibilitate în ceea ce privește facturile lor.

blank