Prețul
Actualitate

Prețul la gaze naturale, în scădere în Europa datorită temperaturilor și stocurilor ridicate

Prețul gazelor naturale europene a scăzut luni, în contextul unei prognoze meteo de vreme blândă pentru luna octombrie. De asemenea, stocurile ridicate din depozite au contribuit la această reducere de preț.

Scădere pentru prețurile la gaze naturale în Europa

Prețul de referință la gaze naturale pe piața din Europa au înregistrat luni o scădere semnificativă. În principiu, prețurile au scăzut datorită temperaturilor neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului. De asemenea, a contribuit și gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze naturale, transmite Bloomberg.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures pentru livrare în luna noiembrie au scăzut cu 2,4%. Acestea au ajuns la 40,86 euro pentru un megawatt-oră. S-au înregistrat scăderi de până la 3,5% în cursul ședinței.

Prognozele meteo arată că temperaturile în nord-vestul Europei vor rămâne peste media multianuală pentru cea mai mare perioadă a lunii octombrie. În același timp continuă injectarea de gaze în facilităţile de depozitare. Potrivit celor mai recente date ale Gas Infrastructure Europe, facilităţile de depozitare de gaze din Europa sunt deja la un grad de umplere de peste 95%.

Al patrulea trimestru cu vreme foarte caldă în Europa

Europa intră în cel de-al patrulea trimestru cu o vreme neobişnuit de caldă. Se creează astfel perspectiva pentru economisirea stocurilor de combustibil deoarece se amână debutul sezonului de livrare agent termic. Cu toate acestea, continentul este în continuare vulnerabil la eventualele probleme şi riscuri de aprovizionare, după criza energetică istorică de anul trecut.

Începând de duminică, livrările de gaze naturale din Algeria în Italia au fost sub nivelul normal, arată datele operatorului de sistem de transport din Italia. În paralel, extracţia de gaze de la câmpul Groningen din Ţările de Jos a fost oprită la 1 octombrie, aşa cum era planificat.

Aceste evoluţii şi alţi factori afectează furnizarea pentru moment. Cererea de gaze şi electricitate ar urma însă să fie mai mare în trimestrul patru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, susţin analiştii de la S&P Global Commodity Insights.

„Europa se aşteaptă la prima creştere semnificativă, în ritm anual, a cererii de gaze şi electricitate de la debutul crizei, însă preţurile rămân sensibile la perturbările de aprovizionare”, susţin analiştii într-un raport publicat vineri.

Potrivit acestor analişti, cererea de gaze va creşte cu 5,9% în trimestrul patru, după ce a rămas la un nivel limitat până acum ca urmare a reducerii consumului din partea producătorilor şi gospodăriilor.

blank