Social, Stiri

Preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar putea creşte cu 2% la 1 iulie

Liberalizarea totală îi îngrijorează pe investitorii de profil din România

 gaze

 Calendarul de liberalizare prevede o creştere de 2% a preţului gazelor pentru populaţie de la 1 iulie, însă ANRE analizează dacă este cazul să existe o astfel de ajustare a tarifelor, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

„De la 1 iulie, calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici prevede o scumpire de 2%, însă vom face calcule şi vom vedea dacă este cazul să aplicăm această scumpire”, a spus Havrileţ.

El a arătat că, la nivelul întregului an, calendarul de liberalizare prevede o scumpire totală de 10% pentru consumatorii casnici, dar, de fapt, ANRE nu se aşteaptă la o creştere mai mare de 5-7%.

„Până la finalul perioadei de liberalizare, respectiv sfârşitul anului 2018, este prevăzută o creştere de preţ de 36%, însă noi estimăm că scumpirea va fi undeva la 22%”, a completat oficialul ANRE.

Pe de altă aprte, nimeni nu a calculat ce se va întâmpla a doua zi după momentul în care piaţa gazelor pentru industrie va fi liberalizată complet, iar calendarul de dereglementare ar trebui extins, nu amânat, a declarat, marţi, Eric Stab, directorul general al GDF Suez România, prezent la o conferinţă pe teme energetice, după declaraţiile acordate de Havrileţ.

‘Ce se va întâmpla cu cei 170.000 consumatori care vor fi afectaţi de această reglementare? Nu se ştie ce se va întâmpla. Ar trebui ca acest calendar să fie extins, pentru a fi încetinită creşterea preţului de producţie internă’, a spus Stab. În opinia sa, este necesară o piaţă funcţională, o piaţă spot de gaze, care să determine o predictibilitate asupra preţurilor.

‘Fie că ne place sau nu, România încă se bazează pe importuri. Dacă din iulie nu va mai fi o piaţă reglementată pentru non-casnici, cine va face importurile’, afirmă sursa citată. El a amintit că există doar doi producători de gaze în România şi o singură sursă de import, iar pe pieţele angro din Europa există mii de tranzacţii pe zi.

Şi preşedintele E.ON România, Frank Hajdinjak, a criticat măsura ANRE de a propune liberalizarea totală a pieţei gazelor pentru industrie de la 1 iulie. ‘Acest pas este foarte periculos pentru industrie şi pentru toţi operatorii din sectorul gazelor, pentru că scade consumul, scad volumele furnizate, iar noi pierdem consumatorii. Să fim serioşi, nu avem piaţă, din moment ce există doar doi producători interni. Consiliul Concurenţei ar trebui să se uite la acest sector. O măsură ar fi să spargem producătorii, astfel încât în loc de doi să fie şase-şapte şi să existe competiţie pe piaţă’, a spus Hajdinjak.

‘Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial şi să beneficieze şi aceştia (consumatori non-casnici – n.r.) de posibilitatea de a accesa preţuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creşteri de preţuri la niveluri mai mari decât sunt preţurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, aşa că propunem anularea calendarului’, a mai spus Havrileţ.

 

 

blank