Preşedinţia ucraineană
International

Preşedinţia ucraineană explică de ce este nevoie de un tribunal special în cazul agresiunii ruse

Curtea Penală Internațională (CPI) nu are competența corespunzătoare în investigarea crimei de agresiune a Federației Ruse. Prin urmare, singura modalitate de a aduce oficialii ruși în fața justiției este crearea unui tribunal special – consideră Andri Smirnov, adjunct al șefului Biroului de la preşedinţia ucraineană .

În timpul unui discurs suţinut la Washington, șefului Biroului de la preşedinţia ucraineană la la o dezbatere intitulată „Urmărirea penală pentru infracţiunea de agresiune comisă în Ucraina„, Smirnov a subliniat că partea ucraineană ar dori să folosească toate posibilitățile jurisdicționale ale CPI, dar o confirmare a problemei existente este faptul că, în cele 8 luni de escaladare a războiului, nu a existat nici măcar un proces înregistrat pentru infracțiunea de agresiune.

„Și, cu siguranță, aceasta nu este vina Curții Penale Internaționale. Suntem recunoscători CPI pentru munca pe care o depune în documentarea și investigarea infracţiunii de genocid, crimelor împotriva umanității. Dar există riscul ca infracțiunea de agresiune să rămână în continuare nepedepsită” – a explicat reprezentantul Preşedinţiei Ucrainei. Potrivit acestuia, chiar dacă Ucraina va ratifica rapid Statutul de la Roma, trebuie să se înțeleagă în mod obiectiv că Rusia nu va face niciodată acelaşi lucru și, prin urmare, va face imposibilă o astfel de anchetă în cadrul mandatului Curții Penale Internaționale. Smirnov a cerut întregii lumi civilizate să se unească pentru a „lua toate măsurile posibile vizând restabilirea și menținerea păcii și securității globale”, mai ales într-un moment „în care riscul de a evita responsabilitatea pentru cea mai brutală și sângeroasă agresiune de după cel de-al Doilea Război Mondial este atât de mare”. „Crearea unui tribunal internațional special care să investigheze crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei ar fi un pas mai important înainte în calea opririi impunității” – a adăugat Andri Smirnov.

Acesta a cerut sprijinirea Ucrainei în problema respectivă, pentru a începe imediat căutarea unor modalități prin care să se poată avansa în această direcţie. „Trebuie să acționăm în mod colectiv, pentru a proteja nu numai viețile copiilor și mamelor ucrainence, care sunt potențiale victime nevinovate ale bombardamentelor ruseşti asupra orașelor pașnice, ci și pentru a proteja normele care stau la baza securității noastre comune și globale și pentru a-i trage la răspundere pe cei care le încalcă” – a subliniat Smirnov. Oficialul a remarcat că Ucraina mizează pe leadership-ul SUA în această chestiune importantă și a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul acordat ucrainenilor în lupta lor împotriva agresiunii sângeroase a Federației Ruse.

Agenția de presă RBC – Traducerea Rador

blank
blank