Preşedinţia cehă a criticat joi suspendarea pentru zece meciuri dictată de Comisia de disciplină a UEFA fundaşului echipei Slavia Praga, Ondrej Kudela, pentru ”comportament rasist”.

Preşedinţia cehă a intervenit! Scandalul de rasism în care e implicat colegul lui Nicolae Stanciu ia proporții

Preşedinţia cehă a intervenit cu o scrisoare adresată UEFA, semnată de Vladimir Mynar, şeful de cabinet al preşedintelui ceh, Milos Zeman, se menţionează că sancţiunea a fost dată fără a exista dovezi, iar UEFA este acuzată de ”ipocrizie”.

Președintele Cehiei, Milos Zeman, reacție dură după sancțiunea primită de Ondrej Kudela, acuzat de rasism
”Vreau să subliniez că acuzaţiile de rasism nu au fost dovedite. Chiar şi un inspector UEFA a pus la îndoială faptul că Ondrej Kudela a făcut afirmaţii rasiste. Aţi condamnat un om respectabil fără nicio dovadă…doar pentru a răspunde scopurilor înguste ale unui mic grup de activişti şi ale unui club incapabil să câştige pe teren. Sub conducerea voastră, lupta contra rasismului s-a transformat într-o ipocrizie, într-o discriminare pozitivă şi într-o slugărnicie faţă de nişte tendinţe stupide. Noi nu vom îngenunchea niciodată în faţa voastră”, se arată în scrisoarea adresată UEFA, în care se mai menţionează că preşedintele Zeman îşi exprimă simpatia faţă de toţi cehii nemulţumiţi de decizia forului fotbalistic european.

Miercuri, clubul Slavia Praga anunţa că “respectă decizia” UEFA de a-l suspenda 10 meciuri pe Ondrej Kudela pentru că i-a adresat insulte rasiste unui jucător al echipei scoţiene Glasgow Rangers în timpul meciului din returul optimilor de finală ale Europa League.

Glen Kamara, mijlocaşul lui Rangers, echipă unde evoluează românul Ianis Hagi, a afirmat că după finalul meciului dintre echipa sa şi Slavia, în tunelul spre vestiare, fundaşul ceh i-a adresat jigniri cu caracter rasist.

Ondrej Kudela, suspendat 10 etape pentru rasism
Kudela a fost sancţionat cu o suspendare de 10 meciuri din competiţiile organizate de UEFA. Suspendarea se aplică atât în cazul cupelor europene, cât şi al EURO 2020, astfel că jucătorul ceh nu va putea participa cu naţionala ţării sale la turneul final din vara acestui an.

Preşedintele consiliului de administraţie al Slaviei, Jaroslav Tvrdik, a declarat într-un comunicat că gruparea cehă “respectă decizia” UEFA.

“În orice caz, Ondrej Kudela nu ar fi trebuit să se apropie de jucătorul echipei adverse. Regret profund acest lucru şi îi cer scuze lui Glen Kamara pentru o situaţie care le-a cauzat clar suferinţă lui şi coechipierilor săi, precum şi tuturor celor asociaţi cu Slavia şi Rangers”, a afirmat oficialul campioanei Cehiei.

Fundaşul ceh (34 de ani) a efectuat un meci de suspendare în turul sferturilor de finală ale Europa League, când Slavia, la care joacă Nicolae Stanciu, a remizat cu Arsenal la Londra, scor 1-1. Cele două echipe se vor întâlni din nou joi.

“Îmi dau seama că a fost o greşeală să mă apropii de Glen Kamara şi să vorbesc cu el. Într-un meci există emoţii şi din păcate nu pot să retrag ceea ce am făcut. Îmi pare foarte rău”, a declarat Kudela într-un comunicat. El s-a arătat “uimit de faptul că comisia de disciplină a UEFA a ajuns la o concluzie diferită de cea a instructorului său”.

Avocaţii lui Kudela au indicat că aşteaptă să cunoască detaliile deciziei înainte de a lua în calcul depunerea unui eventual apel.

Glen Kamara, la rândul său, a fost suspendat trei meciuri după ce l-a lovit pe Kudela în tunelul spre vestiare la finalul partidei din 18 martie.

Agerpres