Președintele USA, Joe Biden
Featured, International

Președintele USA, Joe Biden: Ne deschide și nouă cineva ușa

Ușile Casei Albe erau închise când președintele USA Joe Biden și prima-doamnă Jill Biden au sosit miercuri la reședința lor oficială. În mod stânjenitor, soții Biden au avut de așteptat câteva momente în fața unei uși închise. A fost o greșeală de protocol care s-a dovedit a fi nimic altceva decât o mică, dar bizară greșeală de organizare.

Președintele USA, Joe Biden
Președintele USA, Joe Biden: Ne deschide și nouă cineva ușaEra punctul culminant al

transferului de putere: președintele USA, Joe Biden și prima-doamnă, Jill Biden, au coborât din mașină și pășeau către noua lor casă. Au urcat scările către porticul aripii de nord, au făcut cu mâna mulțimii, în timp ce fanfara militară cânta „Hail to the Chief”, imnul președintelui, apoi s-au întors și s-au trezit în fața unei uși închise. În timp ce lumea întreagă privea, iar un grup restrâns al familiei Biden venea în urma cuplului prezidențial, soții Bideau așteptau având dubii: Oare trebuie să deschidă singuri uriașa ușă dublă de lemn?Oare îi lăsase ex-președintele Donald Trump, când a plecat, cu opt ore mai înainte, pe dinafară?

Din fericire, destul de repede, ușile au fost larg deschise și soții Biden au intrat. Bizarul moment a durat doar câteva secunde, vreo 10, dar nu a rămas nebăgat în seamă la Washington, scrie The New York Times.

Președintele USA, Joe Biden
Greșeală de organizare în haosul tranziției de la Casa Albă
„A fost o greșeală de protocol faptul că ușile din față nu au fost lăsate deschise pentru cuplul prezidențial atunci când au sosit la Porticul de Nord”, spune Lea Berman, care în timpul administrației fostului președinte George W. Bush a fost secretarul pentru activități sociale.

„Întârzierea pe care am văzut-o cu deschiderea ușii m-a mirat un pic”, a declarat și Betty Monkman, fost curator la Casa Albă timp de 30 de ani, care a ajutat la supervizarea schimbărilor de administrație.

Președintele USA, Joe Biden

Greșeala de protocol s-a dovedit a fi o mică, dar curioasă eroare de organizare strecurată în haosul celor două luni și jumătate care au trecut de la ziua alegerilor până la ziua învestirii noului președinte, arată NYT. Nimic nu a fost normal în tranziția dintre administrațiile Trump și Biden, iar momentul primirii la Casa Albă a noilor locatari nu a făcut excepție.

Administratorul-șef al Casei Albe, concediat cu câteva ore înainte de sosirea cuplului prezidențial
Cum fostul cuplu prezidențial nu a rămas la Casa Albă să facă oficiile de gazdă, Joe și Jill Biden urmau să fie întâmpinați de administratorul-șef, care, printre altele, îi supervizează pe bucătarii, electricienii și alți angajați ai Casei Albe. Însă atunci când au sosit, soții Biden nu au fost întâmpinați nici măcar de administrator.

binder
Deși nu este clar ce a cauzat întârzierea cu deschiderea ușilor – în mod normal sunt deschise de gărzile din corpul special de securitate – administratorul-șef al Casei Albe, care se ocupă de reședință, fusese dat afară cu mai puțin de cinci ore înainte de momentul sosirii soților Biden, arată NYT.

sua

Timothy Harleth, administratorul-șef, fost manager la hotelul Trump International din Washington, era în toiul unor operațiuni de mutare de mobilier în ziua învestiturii, când i s-a spus, pe la ora 11:30, că serviciile sale nu mai sunt necesare, au declarat surse la curent cu această întâmplare.

binder- sotie
„A fost o onoare să servesc ca administrator-șef, o poziție care nu presupune loialitate față de un președinte anumite, ci mai degrabă față de instituția prezidențială”, a declarat Timothy Harleth într-un comunicat.

Harleth fusese adus la Casa Albă în 2017 de fosta prima-doamnă, Melania Trump. Poziția de administrator nu este una politică, dar decizia Melaniei Trump de a aduce un angajat al Organizației Trump a dat o notă de partizanat.

În aceste condiții, un oficial din stafful viitorului președinte sunase la Casa Albă miercuri și anunțase că soții Biden își vor numi propriul administrator. Nu se știe pe cine vor alege soții Biden pentru a-l înlocui pe Harleth, dar el avea și câțiva adjuncți care sunt încă în funcție.

sua