Zelenski
International

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, propune o întâlnire trilaterală cu Joe Biden şi Vladimir Putin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus, joi, o întâlnire cu omologii să, Joe Biden şi Vladimir Putin, pentru a rezolva tensiunilor ce au loc la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, transmit AFP şi Reuters, citate de către Agerpres.

Țările implicate, în cadrul unui summit de tip Normandia

„Preşedintele Zelenski i-a propus preşedintelui Biden, şi noi credem că asta se poate face, să organizeze o întâlnire trilaterală, poate prin videoconferinţă, între preşedintele Biden, preşedintele Zelenski şi preşedintele Putin”, a declarat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, în cadrul unui eveniment organizat de think-tankul american Atlantic Council.

„Încă aşteptăm un răspuns de la partea rusă, dar partenerii noştri americani au primit propunerea noastră cu un anumit interes”, a explicat Iermak.

„Cred că este o poziţie proactivă, care implică Ucraina în negociere. Dacă este vorba de a discuta despre arhitectura de securitate a Europei, este necesară implicarea Ucrainei”, a transmis acesta.

Marţi, Volodimir Zelenski a propus organizarea unui summit în ‘format Normandia’, cu Rusia, Franţa şi Germania, pentru ”a pune capăt conflictului” cu separatiştii din estul Ucrainei.

Rusia, acuzată că plănuiește o invazie a Ucrainei

O serie de reuniuni la nivel înalt între occidentali şi ruşi, desfăşurate în această săptămână, nu au reuşit să conducă la reducerea riscului unui nou conflict în Ucraina.

SUA, Uniunea Europeană şi Ucraina au acuzat Federația Rusă că plănuiește o invazie a Ucrainei, deoarece a desfăşurat aproape 100.000 de soldaţi la frontiera sa. Moscova neagă însă că ar avea o asemenea intenţie şi dă asigurări că vrea doar să se apere de poziţia ameninţătoare a NATO în apropierea graniţelor ruse, mai exact, retragerea Alianței din partea Europei de Est și restrângerea sferei lor de influență.

Pe de altă parte, Andrii Iermak a transmis că majoritatea ucrainenilor îşi vor apăra ţara în cazul unei agresiuni. El a subliniat că Ucraina este pregătită şi capabilă să adere la NATO.