Preşedintele turciei Recep Tayyip Erdogan îi cataloghează drept ”hrăpăreţi şi incompetenţi” pe liderii Franţei şi Greciei, într-un context de tensiuni puternice între Ankara, Atena şi Paris în estul Mării Mediterane, relatează AFP.

Preşedintele turciei Recep Tayyip Erdogan a făcut aceste declaraţii duminică, cu ocazia Zilei Victoriei, o sărbătoare naţională care marchează deruta cauzată în rândul forţelor greceşti de către armata lui Mustafa Kemal Atatürk, în 1922, în Războiul de Independenţă turc.

Un secol mai târziu, Ankara şi Atena, care îşi dispută împărţirea unor resurse uriaşe de gaze naturale la Marea Mediterană, bat tobele războiului, multiplicându-şi manevrele navale sub privirile unei Europe îngrijorate.

”Poporul grec acceptă ceea ce riscă să i se întâmple din cauza liderilor săi hrăpăreţi şi incompetenţi?”, a tunat Erdogan într-o ceremonie de înmânare a unor diplome unor oficiali, la Ankara.

”Poporul francez ştie, oare, care este preţul pe care va trebui să-l plătească din cauza liderilor săi hrăpăreţi şi incompetenţi?”, a adăugat şeful statului turc.

Aceste declaraţii ale preşedintelui turc reflectă volatilitatea situaţiei la Marea Mediterană, după trei săptămâni de escaladare, declanşată la 10 august de desfăşurarea unei nave de prospecţiuni turce în ape revendicate de Atena.

În semn de susţinere a Greciei, Franţa şi-a consolidat săptămâna trecută prezenţa militară la Marea Mediterană, iar Parisul a denunţat, duminică un ”comportament escalator” al Ankarei.

”Atunci când e vorba despre a ne bate, noi nu ezităm să dăm martiri (…). Problema este următoarea: cei care se ridică împotriva noastră în Mediterana şi (în Orientul Mijlociu) sunt ei pregătiţi de aceleaşi sacrificii?”, a declarat Erdogan.

”Inamicilor noştri, noi le spunem «te provoc!»”, a continuat el.

Ankara, care se arată inflexibilă în faţa ameninţărilor sancţiunilor europene, a anunţat sâmbătă noi manevre militare în nordul Insulei Cipru, iar vicepreşedintele turc Fuat Oktay a avertizat tot sâmbătă împotriva oricărei extinderi a apelor teritoriale greceşti la 12 mile maritime, de la şase mile maritime în prezent.

O asemenea extindere ar fi un ”casus belli”, adică o acţiune care ar conduce la declanşarea unui război, a ameninţat Fuat Oktay.


Citeste si...
CE INALTIME ARE TOCUL IDEAL LA PANTOFII UNEI FEMEI!