Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că organizaţia pe care o conduce va anunţa pe cine va susţine la Congresul din luna septembrie, după data de 17 iulie când are loc conferinţa judeţeană. Bolojan consideră că ar fi incorect faţă de colegi să îşi exprime un punct de vedere personal, deşi orice preşedinte de organizaţie judeţeană „poate să aibă o părere personală”.

”Avem, în momentul de faţă, doi colegi care şi-au anunţat candidatura, foarte probabil nu vor mai fi alte candidaturi. Am anunţat, în baza unei discuţii pe care am avut-o cu colegii din PNL Bihor, că noi vom anunţa pe cine vom susţine, după conferinţa noastră judeţeană care are loc în 17 iulie”, a declarat Ilie Bolojan, la Prima TV, duminică.

El este de părere că nu ar fi corect să îşi exprime un punct de vedere perosnal cu privire la candidaţi.

”Sigur, orice preşedinte de organizaţie, cum este şi cazul meu, poate să aibă o părere personală, dar ar fi incorect faţă de colegii mei ca eu să îmi exprim puncte de vedere personale pentru că, prin calitatea pe care o am, aş angaja organizaţia PNL Bihor. Şi nu o dată i-am criticat pe colegii din structurile de decizie centrale că iau decizii în anumite zone fără să îi întrebe pe cei care totuşi au expertiză acolo. Rezultatele bune în judeţul Bihor sunt date de un efort de echipă. Dacă eu nu îmi consult colegi, vă daţi seama că nu mă mai respectă şi deci nu am autoritatea să le cer să facă efort pentru a obţine nişte rezultate care care sunt nişte rezultate comune. Şi aici decizia va fi comună”, a declarat Bolojan.

  • Ilie Bolojan: „Ce vor face colegii care candidează, după aceea, în pasul doi, cel care pierde, asta va rămâne la decizia lor, dar în mod cert va fi o afectare”
  • Bolojan, despre Ludovic Orban: „Nu știu dacă și-ar dori să revină în această funcție”
  • Congresul PNL la care se va alege președintele PNL va avea loc în 25 septembrie.

Congresul este și o chestiune de validare pe poziția administrativă, spune, duminică, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, care admite că oricare dintre cei doi candidați la șefia PNL va pierde, Ludovic Orban sau Florin Cîțu, riscă să piardă și funcția pe care o deține.

Ilie Bolojan a fost întrebat, duminică, la Prima TV, dacă Florin Cîțu va mai putea rămâne premier, în cazul în care va pierde alegerile din partid.

„Din punctul meu de vedere, Congresul este și o chestiune de validare pe poziția administrativă pe care o ocupi, nu doar un congres politic, pentru că în momentul în care un candidat nu este recunoscut de partidul lui, vă puteți da seama că i se știrbește autoritatea. Or, neavănd autoritate, indiferent cine ar fi în situația asta, nu mai poate fi eficient pe poziția administrativă pe care o ocupă. Deci, cred că va fi un efect. Ce vor face colegii care candidează, după aceea, în pasul doi, cel care pierde, asta va rămâne la decizia lor, dar în mod cert va fi o afectare”, a spus Ilie Bolojan.

În continuare, Bolojan a fost întrebat dacă Ludovic Orban ar reveni în funcția de premier, în cazul în care va câștiga Congresul din 25 septembrie, liberalul spunând că nu știe dacă actualul președinte al PNL și-ar mai dori să revină în această funcție.

„De obicei aceste competiții politice, chiar și în interiorul unui partid, nu sunt doar o defilare și o chestie de scrimă. De multe ori lucrurile se degenerează. Sper să nu ajungem acolo, pentru că nu suntem în Opoziție, în așa fel încât ceea ce se întâmplă în PNL să aibă efecte în 2024. Ceea ce se întâmplă în PNL are efecte în guvernare țării mâine, poimâine, deci trebuie gândită o competiție care să nu facă ca lucrurile să nu mai poată funcționa. Nu știu dacă domnul Orban, într-o asemenea ipostază, și-ar dori să revină, dar eu sper ca din această competiție, relațiile dintre cei care concurează să rămână la un nivel normal”, a mai declarat Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan a precizat că a avut discuții cu cei doi candidați, Ludovic Orban și Florin Cîțu, dar decizia pentru votul dat la Congres se va lua după alegerile din cadrul PNL Bihor.

Congresul PNL la care se va alege președintele PNL va avea loc în 25 septembrie. S-au înscris Ludovic Orban, actualul președinte al PNL și președinte al Camerei Deputaților, și Florin Cîțu, premier.