Actualitate, Featured

Președintele klaus iohannis, apel către bunici și bunicuțe să stea acasă

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut luni un apel către persoanele vârstnice să stea acasă, şi către politicieni să nu ”răfuiască”, transmițând totodată condoleanţe familiilor în care s-au înregistrat primele decese din cauza coronavirusului.

„Din nefericire, inevitabilul s-a produs şi ţara noastră se confruntă cu situaţia tragică a primelor decese în contextul infectării cu noul coronavirus. Sunt cu sufletul alături de familiile îndoliate şi le transmit condoleanţe şi putere în aceste momente dramatice.

Toate datele o arată – şi situaţia de până acum din România o confirmă – noul coronavirus are o particularitate aparte şi poate fi letal într-o proporţie mult mai mare pentru persoanele în vârstă faţă de cele tinere”, a declarat Iohannis într-un mesaj video.

Şeful statului a arătat că, în ţările puternic afectate de acest virus, majoritatea covârşitoare a deceselor s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 65 de ani, oameni care au imunitatea mai scăzută şi suferă şi de o serie de alte probleme de sănătate, cum se întâmplă de foarte multe ori după această vârstă.

“Dragi pensionari, nu vă expuneţi inutil unui risc uriaş! Limitaţi orice deplasare în afara domiciliului, cu excepţia celor de strictă necesitate! Este singura cale prin care puteţi să vă protejaţi şi să îi protejaţi şi pe ceilalţi de boala şi suferinţa pe care le provoacă acest virus. Dragi români, într-o cumplită ironie a sorţii, a-i ajuta pe ceilalţi înseamnă astăzi şi în săptămânile care vor veni a sta departe de ei. Oricât de crud şi paradoxal ar suna acest lucru, este adevărat. Menţinerea distanţării sociale este calea care ne va scoate la lumină după această incredibil de dificilă perioadă. Să avem, aşadar, în aceste zile mare grijă de părinţii şi bunicii noştri, dar de la distanţă. Trăim momente de cumpănă pentru întreaga omenire, pe care niciunul dintre noi nu le-ar fi crezut posibile”, a spus preşedintele.

Iohannis a atenţionat că urmează săptămâni critice, „care vor pune la grea încer care toate capacităţile statului, dar şi rezistenţa noastră morală şi emoţională”.

“Acum este momentul să fim puternici şi solidari. Depinde de noi, de modul în care înţelegem să ne respectăm şi să îi respectăm pe ceilalţi să depăşim cu bine această criză care nu afectează doar România, ci întreaga lume. În aceste zile şi în lunile care urmează, solidaritatea trebuie să fie realitatea noastră de zi cu zi, având grijă de sănătatea noastră şi protejându-i pe cei de lângă noi. Adevărata forţă a unei naţiuni este capacitatea de a avea grijă unii de alţii, de a nu abandona pe nimeni. Procedând responsabil, respectând cu stricteţe regulile şi recomandările autorităţilor, câştigăm timp preţios şi ajutăm sistemul medical să îi poată trata pe cei infectaţi”, a motivat el.

Stând acasă, a adăugat preşedintele, îi ajutăm pe medicii noştri să le ofere asistenţă celor care au reală nevoie de îngrijire.

“Să nu le îngreunăm şi mai mult munca celor pe umerii cărora stă în aceste clipe critice o presiune uriaşă! Fiecare zi în care, prin comportamentul şi atitudinea noastră, am contribuit la limitarea răspândirii infecţiei este o zi mai aproape de momentul în care ne vom relua cu toţii activităţile cărora le ducem lipsa acum, iar afacerile blocate acum se vor putea redeschide. Să fim responsabili şi să nu contribuim la prelungirea unei perioade grele pentru toată lumea!”, a spus Iohannis.

Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis a apreciat că, în aceste momente dramatice, „cu atât mai reprobabile sunt încercările unor politicieni, inclusiv aleşi locali, de a folosi criza generată de noul coronavirus în bătălia electorală”.

”Nu este momentul răfuielilor politice! A încerca să câştigi capital politic în aceste clipe denotă un cinism înfiorător şi o lipsă de responsabilitate de neimaginat.Gravitatea situaţiei cu care ne confruntăm este fără precedent şi tocmai de aceea trebuie să ne unim forţele pentru a izbândi împreună în această luptă de durată şi de uzură. Este inadmisibilă încurajarea discriminării împotriva celor care sunt, în aceste momente, vulnerabili.

Toţi cetăţenii români, indiferent că sunt sănătoşi sau bolnavi, au dreptul la protecţie din partea statului român. Şi vă asigur că statul român face toate eforturile pentru a depăşi cu bine această grea încercare. Împreună cu premierul Ludovic Orban şi cu miniştrii evaluăm permanent evoluţia răspândirii infecţiei. Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcţie de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului în comunitate”, a spus preşedintele.

El a susţinut că „orice restrângere în exercitarea drepturilor fundamentale îl mâhneşte profund”.

“Generaţiile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma privaţiunilor unui regim care ne-a suprimat drepturile şi libertăţile decenii la rând înţeleg probabil cel mai bine cât de greu este să iei astăzi asemenea măsuri. Nu este o decizie uşoară, dar este necesară pentru a proteja sănătatea românilor şi a familiilor acestora. Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, în care viaţa fiecărui cetăţean depinde de decizii ferme. Vreau ca fiecare român să înţeleagă că nu ne vom opri şi vom lua măsuri chiar mai dure în momentul în care vor deveni absolut obligatorii pentru limitarea răspândirii virusului. În egală măsură însă, vom continua să-i ajutăm pe toţi cei afectaţi de această criză. (…) Tot ce avem la dispoziţie, toate instrumentele fiscale şi economice, toate resursele, inclusiv cele pe care le putem obţine de la nivelul Uniunii Europene, sunt puse în slujba sănătăţii românilor şi a ajutării firmelor şi angajaţilor care trec în aceste zile prin momente dramatice. Astăzi avem avantajul apartenenţei la marea familie europeană şi lucrând împreună cu partenerii noştri sunt încrezător că vom trece mai uşor peste şocul social şi economic provocat de această criză. În momente de cumpănă, în care suntem puşi în faţa celor mai dure provocări, atunci arătăm cine suntem cu adevărat. Este timpul compasiunii, al generozităţii şi altruismului, trăsăturile de caracter definitorii ale unui popor greu încercat de istorie. Eu cred în noi, românii, în forţa noastră interioară şi ştiu că uniţi putem răzbi şi de această dată, aşa cum am făcut-o de nenumărate ori în trecut!”, a concluzionat preşedintele.

blank