Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat legea uneia dintre cele mai așteptate legi. Darea în plată a intrat în vigoare după ce șeful statului și-a pus iscălitura pe documente și le-a trimis către publicare în Monitorul Oficial. Inițiatorul legii, senatorul PSD Daniel Zamfir, a semnalat cu bucurie promulgarea legii pe pagina lui de Facebook: ”Gata cu robia!”

De altfel, anunțul publicat de administrația prezidențială pe site-ul presidency.ro arată că „președintele a semnat miercuri, 13 mai, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite (PL-x 10/04.02.2019)”.

Noua formă dată legii Dării în plată stabilește clar condiţiile impreviziunii: pentru a se califica, deprecierea valutei în care a fost contractat creditul trebuie să fi fost de 52,6%. De asemenea, obligaţia de plată lunară a debitorului trebuie să fie mai mare cu 50% pentru a fi întrunite condițiile de impreviziune!

Printre altele, în noua formă se mai stipulează și că reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente:

a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;
b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”.
Conform evz.ro, creditele în franci elvețieni (CHF) acordate în perioada anterioară crizei din 2007-2009, pentru care creșterea cursului a fost de circa 100%, dar și multe dintre împrumuturile în euro sau dolari, se încadrează la impreviziune.

Imediat după promulgare, ”părintele” acestei legi, senatorul Daniel Zamfir, a scris pe pagina lui de Facebook: ”GATA CU ROBIA!!! AM REUSIT! Legea care face dreptate romanilor sufocati de povara ratelor la banca e promulgata! Dupa un parcurs anevoios, sub o presiune uriasa din partea sistemului bancar, am reusit sa trecem in Parlament CEA MAI IMPORTANTA LEGE pentru oamenii care sunt nedreptatiti de banci! De acum incolo, in cazul unei situații neprevazute, banca e obligata sa re-echilibreze contractul, adica debitorul va plati o rata mai mica, suportabila, sa poata trai decent in continuare!
Multumesc prof. Piperea, cel care, dincolo contributia majoră la elaborarea legii, s-a implicat total in batalia publică pentru apararea consumatorilor, multumesc asociatiilor de protectie a consumatorilor implicate total -AURSF, CREDERE, Grupul Clientilor cu credite in CHF-cat si parlamentarilor de la alte partide care au votat legea.
Am lasat la final PSD in mod intentionat. Poate multi oameni impovarati de ratele la banci sunteti hastagisti si urati PSD. „Mai bine imi tai o mana decat sa votez PSD”, zic unii. Vreau sa stiti ca fara sprijinul total al PSD, legea asta ar fi fost un vis frumos la care toți s ar fi gandit, dar nu s-ar fi realizat niciodată ! Nu or fi fost presiuni si pe Ciolacu si pe PSD? Uite ca „ciuma rosie” n-a cedat si a ramas de partea oamenilor, ceea ce n-au facut, spre rusinea lor, cei de la PNL si USR”.