International, Stiri

Preşedintele Italiei, CHEMAT să depună MĂRTURIE într-un proces ce anchetează “negocierile” Romei cu Mafia siciliană

Un tribunal din Palermo a decis că preşedintele italian, Giorgio Napolitano (foto), trebuie să depună mărturie într-un proces care anchetează posibilele negocieri ale statului italian cu Mafia siciliană (Cosa Nostra), fapte care s-ar fi produs la începutul anilor 1990.

presedintele-italiei-chemat-sa-depuna-marturie-intr-un-proces-ce-ancheteaza-negocierile-romei-cu-276948

Cu toate că preşedintele italian a transmis o scrisoare judecătorilor prin care susţinea că declaraţia sa nu este relevantă, avocaţii implicaţi în acest caz au insistat cu temei legal şi solicitat ca Napolitano să se prezinte în faţa instanţei în calitate de martor.

Tribunalul a spus că preşedintele ţării nu este protejat de vreo lege, care să-i permită acestuia să beneficieze de un statut special în ceea ce priveşte calitatea sa de martor citat în proces.
Instanţa a pus în aplicare Articolul 502 din Codul Penal, care permite totuşi ca martorul citat să depună mărturie din propria locuinţă, dacă acesta se află în incapacitatea de a fi deplasat.

Deocamdată, nu s-a stabilit data exactă a audierii lui Napolitano. Tribunalul a decis că audierea va fi făcută cu uşile închise, in sală putând participa doar avocaţii şi procurorii.