Featured, International

Președintele Belarus Alexandr Lukaşenko a concentrat trupe la frontierele cu NATO

Președintele Belarus Alexandr Lukaşenko a cerut armatei să se concentreze pe granița de vest a Republicii Belarus, pentru a supraveghea acțiunile NATO.

Președintele Belarus Alexandr Lukaşenko a ordonat miercuri forțelor militare să întărească frontierele, solicitând armatei „să fie atentă în special la mişcările de trupe ale NATO pe teritoriul Poloniei şi Lituaniei”, cele două ţări vecine cu Belarus. la granița cu Uniunea Europeană.

Președintele Belarus Alexandr Lukaşenko a concentrat trupe la frontierele cu NATO

Vorbind despre acțiuni probabile ale trupelor NATO, Lukașenko a cerut forțelor militare din Belarus „să nu ezite să folosească forţa şi echipamente împotriva acestor trupe”, potrivit News.ro.

Lukașenko a făcut aceste declarații în contextul protestelor din țară, ajunse în a 11-a zi. O parte a populației contestă realegerea sa în fruntea republicii, pe 9 august, cu peste 80% din voturile exprimate.

Acesta este contextul în care președintele Belarus a ordonat întărirea controlului la frontiere „cu scopul de a împiedica ca protestatarii, armele, muniţia sau banii din alte ţări să intre în Belarus pentru a finanţa revoltele”.

„Nu mai trebuie să fie nicio problemă la Minsk. Oamenii sunt obosiţi şi cer pace şi linişte”, a declarat Lukaşenko după o reuniune cu Consiliul de Securitate, potrivit unor informaţii retransmise de agenţia de presă de stat Belta.

„Majoritatea copleşitoare (a populaţiei) este obişnuită să trăiască în ţară calm şi noi trebuie să redăm liniştea”, a mai spus el, referindu-se la mișcările de stradă.

Statele membre UE nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko a fost proclamat câştigător, au anunţat miercuri liderii UE.

Președintele Belarus Alexandr Lukaşenko

Oficialii UE susțin noi alegeri și acordă 53 de milioane de euro pentru Belarus
Cancelarul Angela Merkel și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au exprimat miercuri, răspicat, poziția statelor UE, după un summit dedicat situației din Belarus, desfășurat prin teleconferință.

„Oamenii din Belarus ştiu ce vor (…) De aceea vrem o cale independentă pentru Belarus, unde condiţiile politice sunt decise de ţara însăşi” într-un mod “paşnic şi prin dialog” a declarat Angela Merkel.

„Susţinem cu fermitate dreptul poporului din Belarus de a-şi determina propriul destin”, a spus Charles Michel.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat că Uniunea Europeană susține organizarea de noi alegeri în Belarus, iar chiar populația cere un nou scrutin “liber şi echitabil”.

„Susţinem poporul din Belarus pentru ca el să aleagă drumul pe care vrea să îl urmeze”, a subliniat Ursula von der Leyen.
Potrivit dpa, ea a sugerat că UE ar susţine o retragere a lui Lukaşenko. “Suntem gata să susţinem tranziţia paşnică, democratică, a puterii în Belarus”, a spus ea.

După declarațiile de susținere, oficialii UE au anunțat și măsuri concrete pentru Belarus.

Comisia Europeană va aloca 53 de milioane de euro, pentru această țară, a mai spus preşedinta CE.

Din această sumă, trei milioane de euro se vor îndrepta către victimele represiunii şi pentru susţinerea societăţii civile, iar majoritatea fondurilor vor fi acordate pentru sprijinirea luptei împotriva coronavirusului.

Sancțiuni pentru regimul Lukașenko
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a mai spus că UE va adopta ”în curând” sancţiuni împotriva unui număr “substanţial” de lideri ai regimului lui Aleksandr Lukaşenko, responsabili de “violenţe, represiuni şi fraude electorale”, potrivit AFP și dpa.
belarus. alexandr lukașenko, uniunea europeană,

blank