Featured, International

Preşedinte SUA Donald Trump şi Netanyahu au un plan de salvare interesant

Cât costă campania prezidențială din SUA? Pe lângă miliardele de dolari investite de donatori, la capitolul costuri putem include și ”acordul secolului” pentru Israel și Palestina, anunțat de președintele Trump, la care a lucrat ginerele său, Jared Kushner. ”Dumnezeu să ne ajute dacă ultimele calcule politice au mers prea departe”, scrie The American Conservative.

Luni, președintele Trump a primit o vizită mai puțin obșinuită la Casa Alba: premierul Israelului și șeful opoziției, Benny Gantz. A fost pentru prima dată când un politician israelian care nu se află la guvernare este primit de președintele SUA în plină campanie electorală. Pentru că asta este miza: alegerile de pe 2 martie din Israel (al treilea scrutin anticipat, după ce alegerile din aprilie și septembrie 2019 nu au reușit să ofere o majoritate pentru Benjamin Netanyahu sau generalul Benny Gantz).

Doi lideri cu spatele la perete
Ecuația electorală este foarte complicată, căci este dublată de cea a impeachmentului din SUA și de punerea sub acuzare a premierului Netanyahu. Trump este acuzat de obstrucționarea anchetei Congresului și de abuz de putere în relația cu Ucraina. Netanyahu este acuzat în trei dosare: luare de mită, fraudă și abuz de încredere. Într-o întorsătură bruscă de situație, Trump riscă să piardă voturi esențiale ale senatorilor republicani, fapt ce poate duce la destituire. Netanyahu poate ajunge în fața justiției și chiar la închisoare, dacă va pierde alegerile de pe 2 martie; premierul israelian a și renunțat la cererea pentru acordarea imunității, știind că va pierde votul din Knesset.

Ambii lideri au căutat o ieșire din această situație delicată. Nu puțini analiști pun inclusiv asasinarea generalului Qasem Soleimani pe sema acestor probleme – o încercare de a câștiga capital electoral și încrederea aripii dure a opoziției din SUA și Israel. O altă mișcare insidioasă a venit din partea vicepreședintelui SUA, Mike Pence, care a declarat în fața presei că invitația lui Benny Gantz la Casa Albă a fost oferită de Trump la solicitarea nimănui altuia decât a premierului Netanyahu. A fost o intervenție a Casei Alobe menită să lovească în campania opozantului lui Netanyahu. Gantz a acceptat invitația – până la urmă, un lider al opoziției din Israel nu poate refuza invitația unui președinte al SUA.

„Acordul secolului”
Așa se face că cei mai puternici politicieni din Israel au fost primiți, pe rând, de președintele SUA, luni: Netanyahu primul, Gantz al doilea. Iar apoi, stând lângă Netanyahu, președintele Trump a facut marele anunț: marți va prezenta ”acordul secolului” pentru Israel și Palestina. Trump a declarat că atât lui Netanyahu, cât și lui Gantz ”le-a plăcut foarte mult” ce au auzit până acum despre planul cu pricina.

Extrem de relevant în ce privește șansele de reușită ale unui asemenea acord este că partea palestiniana a lispit total de la Casa Albă. Nu a fost invitată și chiar a avertizat că nu va respecta prevederi fundametale din Acordul de la Oslo din 1993. Autoritatea Palestiniană a sugerat că ”acordul secolului” se va naște mort.

Despre ce este vorba în acest acord? Până la prezentarea promisă de Trump, presa israeliană a publicat câteva detalii.

– extinderea suveranității Israelului asupra a peste 100 de colonii evreiești din Cisiordania;
– suveranitatea Israelului asupra Ierusalimului și menținerea doar a unei „reprezentări simbolice” a palestinienilor în Ierusalim;
– dacă Israelul acceptă acordul, iar palestinienii îl resping, atunci Israelul va avea sprijinul SUA pentru anexarea unilaterală a coloniilor;
– palestinienii vor putea înființa un stat doar dacă Fâșia Gaza va fi demilitarizată, dacă organizația Hamas va depune armele și dacă palestinienii vor recunoaște Israelul ca stat evreu cu capitala la Ierusalim.
Anexarea teritoriilor palestiniene a devenit temă electorală în Israel. În campania pentru ultimele anticipate (septembrie 2019), Netanyahu a promis că va anexa Valea Iordanului, dacă va câștiga. Acum, același lucru este promis și de Benny Gantz. Netanyahu a ridicat miza și a vorbit despre anexarea a circa 60% din Cisiordania și despre aplicarea legii israeliene în toata coloniile din Cidsiordania, fără excepție.

Ce are de câștigat Trump?
Desigur, nimic nu se poate face, deci nici alegerile nu pot fi câștigate, fără sprijinul SUA. De aceea cei doi mari rivali din Israel sunt la Washington, simultan. Presa americană sugerează că Trump va încerca să-i ofere lui Netanyahu aproape tot ce acesta dorește. Ce are de câștigat Trump în urma unei asemenea decizii? În primul rând, se pare că nu are mult de pierdut, căci nu a suferit la nivel politic după precedentele decizii majore în privința Israelului: mutarea ambasadei SUA la Ieruslaim, recunoașterea anexării Înălțimilor Golan de către Israel, oprirea ajutoarelor pentru refugiații palestinieni și recunoașterea legalității coloniilor israeliene din teritoriile palestiniene ocupate.

Ce are de câștigat Trump? Potrivit revistei American Conservative, Trump își va putea astfel asigura susținerea aripii dure a republicanilor în timpul procesului de impeachment. Apoi, va atrage și o parte a democraților, căci mulți sunt susținători ai Israelului. Iar apoi, Trump poate câștiga sprijinul țărilor arabe, pentru că aspectele fianciare ale planului său de pace (deja dezvăluite anul trecut) prevăd investiții de miliarde de dolari în aceste state. De altfel, ”acordul secolului” a și fost denunțat ca o încercare de ”cumpărare” sprijinului arab. ”Nu este nicio îndoială că, din perspectiva țărilor arabe, o alianță de securitate cu Israelul și împotriva Iranului – de preferință cu susținerea SUA – dublată de contracte tehnologice și comerciale, este mai importantă decât ideea solidarității cu palestinienii”, scria Haaretz. Tot atunci, doi foști înalți responsabili israelieni au scris pentru Politico că planul lui Jared Kushner este nu numai ”imoral și inaplicabil”, dar ar putea ”să facă sa explodeze Orientul Mijlociu”, punându-l pe președintele Autorității Palestinene într-o situație imposibilă.

Trump a fost condus de o echipă cu interese ideologice
Anunțarea planului lui Trump în contextul electoral din Israel și al impeachmentului din SUA sugerează că ”acordul secolului” încearcă nu numai ajungerea la pace, ci și salvarea lui Trump de la destituire și a lui Netanyahu de la o condamnare la închisoare. Riscurile unui asemenea plan sunt uriașe, scrie Haaretz: izbucnirea unie noi intifade, interpretarea acestui plan ca o conspirație SUA-Israel și împingerea Autorității Palestiniene către o mișcare disperată, inclusiv încurajarea unor acțiuni teroriste pe scară largă. ”Asta ar schimba totul”, scrie Haaretz.

”La Casa Albă avem o viziune distorsionată asupra păcii, care are puțin de-a face cu expertiza politică sau cu idei și planuri bine fundamentate. De la început, Trump a fost influențat de membri ai echipei sale cu interese ideologice. În timpul campaniei din 2016, Trump și aceștia din urmă au fost foarte sinceri în ce privește acest plan. Nominalizarea vicepreședintelui Pence, a secretarului de Stat Pompeo, numirea ca ambasador a lui David ”Israel e de partea lui Dumnezeu” Friedman nu a făcut decât să cimenteze acest plan. Dumezeu să ne ajute, dacă acest ultm calcul politic va merge prea departe”, scrie American Conservative.

BENNY GANTZ ,
ISRAEL ,
KUSHER
NETANYAHU ,
PALESTINA ,
TRUMP ,
EXTERN ,

blank