Featured, Politic

Președinte al Camerei Deputaților în politica din românia, o funcție care poartă ghinion

Președinții Camerei, unul și unul. Funcția de președinte al Camerei Deputaților este una cu ghinion. Este concluzia care ar putea reieși dacă aruncați un ochi asupra listei celor care au ocupat această funcție în ultimii ani. Patru dintre aceștia, Adrian Năstase, Bogdan Olteanu, Valeriu Zgonea sau Liviu Dragnea au și fost condamnați pentru diverse infracțiuni.

Fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost condamnat luni la trei ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Decizia a fost luată de Tribunalul București și nu este definitivă, poate fi atacată la Curtea de Apel București. Zgonea devine astfel al patrulea președinte al acestui for care a fost condamnat la închisoare pentru diverse infracțiuni.

Adrian Năstase
Primul în această listă nu tocmai onorantă a fost Adrian Năstase. În 20 iunie 2012, Năstase a fost condamnat definitiv de ICCJ la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calității, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentri campania electorală din 2004, când a candidat pentru președinție din partea PSD.

Bogdan Olteanu
În Ajunul Crăciunului trecut, Tribunalul București l-a condamnat pe fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu la 7 ani de închisoare în dosarul în care e acuzat că a primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării. Decizia nu a fost definitivă. Faptele ar fi fost comise în intervalul iulie-noiembrie 2008, perioadă în care Olteanu deţinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea. Și el fost președinte al Camerei Deputaților, a fost condamnat definitiv, anul trecut, de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Completul care l-a judecat pe Dragnea a fost format din cinci judecătoare: Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera şi Rodica Aida Popa.

Procesul se află în faza de apel după ce, pe 21 iunie 2018, un complet de trei judecători de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul „DGASPC Teleorman”, care viza angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi a Anisei Niculina Stoica. Decizia de condamnare a fost luată de judecătorii Geanina Arghir şi Constantin Epure, în timp ce Ştefan Pistol a votat pentru achitarea liderului PSD.

 

blank