Featured, Politic

Premierul Viorica Dăncilă a pregătit o OUG neasteptata. Vezi despre ce este vorba

Premierul Viorica Dăncilă ar putea adopta, în ședința de marți, o OUG de urgență care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate și reducerea cotei de TVA de la 9 la 5% pentru produsele alimentare montane, bio și tradiționale, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.

Premierul Viorica Dăncilă a pregătit o OUG neasteptată. Vezi despre ce este vorba

Referitor la subiect, premierul Viorica Dăncilă a anunțat, sâmbătă la Satu Mare, că în scurt timp speră ca Guvernul sa adopte o OUG de urgență care reglementează reducerea TVA de la 9 la 5% pentru produsele bio și cele tradiționale.

Ministerul Finanțelor Publice a pus, miercurea trecută, în dezbatere pe site-ul instituției, ordonanța de urgență care prevede scăderea TVA la alimente și care reglementează plata contribuțiilor de sănătate.

Potrivit proiectului inițiat de MFP, o primă măsură privește eliminarea inechităților rezultate din aplicarea prevederilor legale în urma cărora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contribuții de asigurări sociale de sănătate calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, cu toate că veniturile realizate se situează sub acest nivel.

O a doua măsură privește modificarea termenului de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate şi a termenului de plată anticipată a acestei contribuții, având în vedere volumul semnificativ de decizii de impunere pentru stabilirea contribuției aferente perioadei 2014 – 2017, care nu au fost comunicate contribuabililor până la data de 15 martie 2019, cu consecința punerii contribuabililor în imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificației, independent de voința acestora, în condițiile în care OUG nr. 89/2018 condiționează acordarea bonificației de plata contribuției până la 31 martie 2019.

Pentru plata cu anticipație a acestor sume, proiectul prevede acordarea unei bonificații de 10%, dacă sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

De asemenea, actul normativ propune ca pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise și comunicate de organul fiscal competent după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

În ceea ce privește TVA, OUG propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Executivul va discuta despre o informare privind stadiul pregătirilor pentru europarlamentarele din 26 mai

Guvernul va dezbate, în ședința de marți, potrivit ordinii de zi, și despre o informare privind stadiul pregătirii şi organizării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, precum şi pentru referendumul naţional din data de 26 mai 2019- 13 mai 2019.

De asemenea, pe ordinea de zi figurează mai multe proiect de hotărâre și memorandumuri.

Premierul Viorica Dăncilăa stfel, Executivul va analiza un proiect de hotărâre care prevede completarea articolului 7 din HG privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Zootehnie „Prof. dr. G.K. Constantinescu” cu următorul cuprins: „Până în data de 31 decembrie 2019, prin excepție de la prevederile alin.(1) lit. b), testele de genotipizare a scrapiei se efectuează de către Agenție gratuit, în limita alocărilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru tineretul mascul din speciile ovine/caprine care intră la reproducție în anul 2019 în cadrul programelor de ameliorare aprobate. Resursele financiare necesare efectuării testelor prevăzute la alin.(11 ) se asigură de la bugetul de stat, în limita sumelor aprobate Agenției cu această destinație pentru anul 2019.”

Premierul Viorica Dăncilă va adopta și trei memorandumuri:

– Memorandum cu tema: Măsuri necesare îndeplinirii condiţiei prealabile “Implementarea şi aplicarea Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (CDPD) în conformitate cu Decizia 2010/48/CE a Consiliului privind încheierea de către Comunitatea Europeană a Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap”.

– Memorandum cu tema: Evaluarea naţională a îndeplinirii condiţiei favorizante ”Planificarea globală a transporturilor la nivelul corespunzător”, prevăzută prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post 2020 (CPR) şi măsuri necesare îndeplinirii acesteia.

– Memorandum cu tema: Măsuri necesare îndeplinirii condiţiei favorizante “Plan naţional sau regional privind banda largă”, prevăzută prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post 2020 (CPR).