Actualitate, Stiri

Premierul i-a trimis pe mineri acasă: Mâine începe şcoala şi copiii lor trebuie să meargă cu taţii la şcoală

Minerii grevişti au renunţat la protest după ce au discutat cu Victor Ponta

Ponta mineri

Minerii de la Roşia Montană, care s-au blocat în subteran de cinci, respectiv trei zile, au ieşit din mină, duminică seară, după aproape o oră de la momentul în care premierul Victor Ponta a coborât la ei, primul-ministru spunându-le acestora că le va aduce Comisia parlamentară.

„Le-am promis că se face comisie şi aducem aici comisia, să se decidă aici”, a afirmat premierul Victor Ponta, la ieşirea din galerie.

Totodată, primul-ministru a declarat că nimeni nu se poate antepronunţa în privinţa situaţiei minerilor de la Roşia Montană, pentru că „nu ştiu ce viaţă au oamenii aceştia”.

Premierul i-a trimis pe mineri acasă, „la neveste şi copii”, deoarece luni începe şcoala, iar micuţii „trebuie să meargă cu taţii lor la şcoală”.

„Eu le-am promis că o să facem comisia şi o să-i aducem pe toţi din comisie aici să vorbească cu ei. Şi să vadă aici, să se decidă dacă susţin sau nu proiectul, dar nimeni nu are voie, când nu ştie ce viaţă au oamenii ăştia, să zică „Nu”. Trebuie să-i aducem aici, le-am promis şi o să mă ţin de cuvânt (…) Le-am promis că ne întoarcem aici cu comisia specială şi că fiecare parlamentar îi va asculta şi pe ei. Să ne gândim că oamenii ăştia au dreptul la viaţă”, a afirmat Victor Ponta la ieşirea din mina de la Roşia Montană.

 „Mâine începe şcoala şi copiii lor trebuie să meargă cu taţii la şcoală”, a mai susţinut premierul, explicând de ce a venit, duminică, la Roşia Montană pentru a discuta cu minerii.

Unul dintre mineri, întrebat dacă are încredere în promisiunea premierului, a răspuns afirmativ, dar a spus că în cazul în care se va înşela totuşi, minerii vor trece la măsuri extreme.

 intrare mina

Un număr de 22 de mineri au stat în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană timp de cinci zile, iar alţi 11 au intrat în cea de-a treia zi. Când au ieşit duminică din subteran, ei au declarat că sunt decişi să nu renunţe până când nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanţi ai Guvernului.

Cei care s-au aflat la suprafaţă în semn de solidaritate cu minerii aflaţi în subteran au scandat, la ieşirea ortacilor din mină: „Cinste lor/Cinste lor, cinste lor, minerilor”.

Tot astăzi trebuia să vină la Roşia Montană şi preşedintele Taian Băsescu, după cum a spus la plecarea de la Ţebea. Probabil că vestea potrivit căreia premierul va ajunge duminică la minerii grevişti, la întors pe şeful statului din drum.

Comisia parlamentară specială pentru Legea privind Roşia Montană urmează să fie constituită săptămâna viitoare, cel mai devreme marţi.

Duminică seara în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov, au loc proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. De asemenea, sunt anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona. (I.G.)

blank