Ludovic Orban a convocat Biroul Politic Naţional al PNL care se reuneşte sâmbătă pentru a definitiva candidaturile pentru locale
Actualitate, Featured

Premierul susține că dacă va fi cazul, se vor putea amâna alegerile localele

Premierul Ludovic Orban s-a referit la o posibilă amânare a alegerilor locale.

El a afirmat că o decizie privind organizarea sau amânarea alegerilor nu ţine exclusiv de Executiv sau de PNL, însă susţine că Guvernul este pregătit ”de orice măsură” pentru a apăra sănătatea publică.

”Aici e vorba şi de legitimitate şi de democraţie. Sigur că nu ne dorim să ajungem în situaţia în care să discutăm de amânarea alegerilor. Dar, dacă va fi necesar, suntem pregătiţi pentru orice măsură pentru a apăra sănătatea populaţiei”, a spus primul ministru, citat de News.ro.

Întrebat dacă se impune amânarea alegerilor locale în situaţia în care numărul de îmbolnăviri continuă să crească, primul ministru a răspuns, sâmbătă, la finalul unei vizite în judeţul Călăraşi, că ”problema este dacă derularea campaniei electorale şi organizarea alegerilor creează un risc epidemiologic suplimentar sau nu”.

”În măsura în care se constată că nu există riscuri suplimentare din punct de vedere epidemiologic se pot derula alegeri. Oricum, decizia privitoare la alegeri nu este o decizie care aparţine numai Guvernului şi PNL. Data alegerilor este stabilită de Parlament, este stabilită prin vot aproape unanim şi este stabilită în urma unei consultări pe care am făcut-o cu toţi liderii politici privitoare la data alegerilor. Să nu uităm că am mai amânat o dată alegerile şi că am prelungit mandatele aleşilor locali. Aici e vorba şi de legitimitate şi de democraţie. Sigur că nu ne dorim să ajungem în situaţia în care să discutăm de amânarea alegerilor. Dar, dacă va fi necesar, suntem pregătiţi pentru orice măsură pentru a apăra sănătatea populaţiei” a declarat Ludovic Orban.

Premierul a făcut un apel către formaţiunile politice şi către liderii politici ”să nu mai facă campanie electorală pe tema epidemiei”.

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege iniţiat de UDMR care prevede organizarea alegerilor locale în 27 septembrie şi a respins iniţiativa legislativă a Guvernului cu acelaşi obiect.