Featured, Politic

Premierul României, Ludovic Orban a plecat de jos în politică

Nu mulți știu ce profesie a avut actualul premier în tinerețe. Ludovic Orban nu a avut dintotdeauna tangențe cu lumea politică. Cu multă muncă si dăruire a ajus un politician demn de incredere .

Înainte de a fi politician, actualul premier al României, Ludovic Orban, a profesat ca inginer, după ce a absolvit Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din Brașov.

Brașoveanul Ludovic Orban s-a născut în 1963, într-o familie multietnică, tatăl său fiind maghiar, iar mama româncă. După ce a absolvit Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov, Orban a urmat cursurile Facultății de Tehnologia Construcțiilor de Mașini, de unde și-a obținut diploma de inginer în 1988. În 1993, acesta a absolvit și studii postuniversitare, dar de data aceasta a obținut o diplpmă în cariera care l-a consacrat: la Facultatea de Științe Politice de la SNSPA.

În anul în care a absolvit Facultatea de Tehnologia Construcțiilor, actualul politician s-a angajat ca inginer stagiar la Izolatorul Târgu Secuiesc, unde a lucrat până în 1990. Apoi, în perioada 1990-1991, Orban a lucrat ca inginer tehnolog la Tractorul Brașov.

Mai întâi inginer, apoi redactor și în cele din urmă politician
După o experiență de 3 ani cu ingineria, Ludovic Orban s-a reprofilat și s-a angajat ca redactor la cotidianul Viitorul Românesc, unde a lucrat până în 1992.

În 1992, pe vremea când avea 29 de ani, Orban a intrat în politică, în PNL- Aripa Tânără, care a căpătat ulterior numele de Partidul Liberal ’93 (PL).

Între anii 1993 și 1997, Orban a fost membru în Comitetul Director al PL ’93. Ca membru în acest partid, Orban a ocupat funcțiile de consilier local în Consiliul Sectorului 3 și în Consiliul Sectorului 1.

Ascensiunea politică a lui Ludovic Orban
În 1998, PL ’93 a fuzionat cu PNL, moment în care Ludovic Orban a devenit membru în Consiliul Național al Partidului Național Liberal.

În perioada 2002–2008, Orban a fost președintele PNL București și președintele Comisiei de Administrație Publică a PNL.

În 2007, Ludovic Orban a ocupat și funcția de Ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu, funcție pe care a îndeplinit-o până la încheierea mandatului acestui guvern, în anul 2008.

În 2008, la alegerile parlamentare, Orban a fost ales deputat de București, funcție pe care a îndeplinit-o 4 ani.

Orban a încercat de 3 ori, fără succes, să devină Primarul Capitalei și tot de trei ori să obțină șefia PNL. A patra oară a fost cu noroc în cazul funcției de președinte al PNL, fiind ales în 2017.

În 2019 Orban a fost desemnat premier al României, după căderea Guvernului Dăncilă. Cabinetul Orban a fost demis pe 5 februarie 2020, iar președintele Klaus Iohannis l-a propus tot pe el pentru funcția de prim-ministru, o zi mai târziu.

Mai întâi, inginer, apoi redactor și în cele din urmă politician, Ludovic Orban este al 68-lea premier al României.