În actualul context, dominat de efectele pandemiei de COVID-19, ca de altfel în orice altă perioadă complicată, este nevoie de expertiza şi profesionalismul Băncii Naţionale, spune premierul Ludovic Orban, într-un mesaj transmis cu prilejul aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea BNR.

“Acum 140 de ani îşi începea activitatea a 16-a bancă centrală a lumii, Banca Naţională a României, ca urmare a unei iniţiative liberale. Din 1880 şi până astăzi, BNR a fost nu doar un martor al istoriei noastre uneori complicate şi pline de obstacole, ci şi un participant activ în viaţa cetăţii, un partener de încredere pentru Guvern şi pentru autorităţile publice, pilonul de stabilitate şi factorul de echilibru al sistemului economic din România”, afirmă Ludovic Orban în mesaj, potrivit agerpres.ro.

El punctează că, după 1990, Banca Naţională a României şi-a recăpătat, odată cu titulatura, şi funcţia firească de “asigurare şi menţinere a stabilităţii preţurilor”, una dintre grijile constante ale cetăţenilor.

“La această grijă se adaugă astăzi şi temerile privitoare la stabilitatea financiară, la siguranţa locului de muncă şi desigur la posibilitatea de a mai respecta obligaţiile de plată a creditelor la bănci. În acest context, ca de altfel în orice altă perioadă complicată, este nevoie de expertiza şi profesionalismul Băncii Naţionale. Vă asigur de toată aprecierea cu privire la măsurile pe care le-aţi adoptat deja pentru a atenua efectele negative ale epidemiei de COVID-19 asupra populaţiei şi companiilor româneşti”, declară şeful Executivului.

Orban adaugă că, din perspectiva elaborării planului de relansare economică, va conta pe continuarea bunei colaborări între Guvern şi BNR.

“Actualul context economic naţional şi internaţional impune însă abordări prudente, responsabile pentru starea finanţelor publice şi echilibrelor economice. România trebuie să folosească aceste momente pentru relansare, iar în acest sens Guvernul lucrează acum la un pachet de măsuri pentru redresare economică. Împreună, instituţiile statului pot găsi acele soluţii care vor putea relansa economia în cel mai scurt timp. Contez pe sprijinul Băncii Naţionale a României şi pe continuarea bunei colaborări între instituţiile noastre”, arată premierul.

Şeful Executivului transmite, în finalul mesajului, guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, conducerii executive, membrilor Consiliului de Administraţie, specialiştilor şi tuturor angajaţilor BNR “să menţină aceleaşi standarde profesionale înalte care au făcut din Banca Naţională una dintre cele mai respectabile instituţii din ţara noastră şi i-au consolidat recunoaşterea pe plan internaţional”.