Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul pregătește un plan de repornire a economiei după criza generată de virusul nou. „Este posibil ca UE să se împrumute, prin Comisia Europeană. Este utilă o astfel de măsură pentru că ratingul de care beneficiază Comisia Europeană este mai mic”, a spus el.

Întrebat despre măsurile economice care vor fi luate de Guvern în următoarea perioadă, premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, la un post Tv, că Guvernul are în curs de pregătire un plan economic de repornire, scrie Mediafax.

„Pe lângă măsurile adoptate, pregătim și alte măsuri. Prima dată trebuie să vedem de ce resurse financiare dispunem. Până la ora actuală știm că UE ne va deconta o parte din șomajul tehnic, sunt aproape 600.000 cetățeni români. Șomajul tehnic va continua. Mai dispunem de 350 milioane euro care vor fi puși la dispoziția României pentru decontarea de materiale, echipamente. Din analiza fondurilor, avem capacitatea de a disponibiliza o sumă importantă pentru susținerea IMM, o sumă de minim 750 milioane de euro”, a spus premierul.

Acesta a precizat că discuția este doar despre resursele care sunt disponibile în acest exercițiu bugetar, însă se așteaptă o decizie, după o dezbatere la nivelul UE, privind implicarea Comisiei Europene.

„Este posibil ca UE să se împrumute, prin Comisia Europeană. Este utilă o astfel de măsură pentru că ratingul de care beneficiază Comisia Europeană este mai mic. Am putea beneficia de acești bani care să fie împrumutați de CE urmând ca statul să ramburseze cu un scop redus. În momentul în care știm pe ce putem conta, putem definitiva acest plan”, a mai spus Orban.

Premierul a mai sus că vrea să acorde susținere pentru cât mai multe companii, un instrument fiind acordarea creditelor pentru IMM și subvenționarea dobânzii.

„Vrem ca acest tip de produs să fie disponibil și pentru companiile care nu intră în această categorie, companiile medii și mari. Trebuie să susținem anumite categorii de investiții. Vrem să trecem de la șomajul tehnic la măsuri active, de susținere a angajării”, a mai spus Ludovic Orban.