Premierul Ludovic Orban recomandă oamenilor să nu țină cont de decizia Curtea Constituțională a României (CCR) privind neconstituționalitatea unor măsuri din epidemie, ci să acționeze responsabil.

„CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și de alertă a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare”, a declarat premierul Ludovic Orban într-un interviu lao televiziune.

Orban a recomandat cetățenilor să respecte reglementările pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți. Cei care au fost în zone cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate trebuie să stea în izolare.

„E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament”, a afirmat premierul.

În momentul în care moderatorul l-a întrebat dacă a vrut să spună ca oamenii să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, premierul a răspuns: „Să țină cont de regulile normale și firești în astfel de situații”.

Prelungirea stării de alertă, pe masa lui Ludovic Orban. Ce decizie a luat premierul României

Prelungirea stării de alertă este o opțiune tot mai des vehiculată pe holurile Palatului Victoria. Chiar primul-ministru, Ludovic Orban, admite că se gândește serios la această variantă, pe care spune că acum ar lua-o fără nicio reținere.

România nu a depășit, încă, pandemia Covid-19, din contră, înmulțirea numărului de cazuri îi dă bătăi de cap premierului. Liderul PNL susține că ar decide prelungirea stării de alertă dacă ar trebui ca astăzi să ia această hotărâre pentru mâine.

„După numărul de cazuri din ultimele zile, dacă astăzi ar trebui să iau decizia cu privire la prelungirea stării de alertă pentru mâine, aş propune prelungirea stării de alertă şi aş decide prelungirea stării de alertă”, s-a destănuit Ludovic Orban în studioul unei televiziuni.

Decizia privind prelungirea stării de alertă se va lua pe 15 iulie
Politicianul liberal susține că nu se va lua nicio hotărâre mai devreme de data de 15 iulie, pentru a se vedea care va fi evoluția situației în privința cazurilor.

„Vedem până în data de 15 care va fi evoluţia. Rămân, totuşi încrezător, optimist”, a precizat premierul.

În încheierea intervenției sale, Ludovic Orban a lansat un apel la cetățeni, „să nu asculte glasurile de sirenă ale celor care le spun să nu respecte regulile, care îi instigă efectiv să nu se ferească de acest pericol care există”.

„În măsura în care un număr mare de oameni vor respecta regulile, riscul de infectare se va reduce şi numărul de cazuri se va reduce”, a dat asigurări șeful Executivului.

ccr, curtea constitutionala, decizie, ludovic orban, recomandari