Actualitate, Featured

Premierul Ludovic Orban are în plan de a achiziționa: 12.000 de teste de coronavirus pe zi și achiziția a 400 de ventilatoare

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat vineri că în România ar putea fi executate 12.000 de teste de coronavirus pe zi. El a mai anunțat că în țară ar putea ajunge în curând 400 de ventilatoare.

“La ora actuală am depăşit 8.000 de teste capacitate nominală. Obiectivul nostru este să depăşim constant 10.000, chiar să depăşim 12.000 capacitate, astfel încât noi să fim capabili să facem testări pentru oricine trebuie testat”, a declarat premierul, la Antena 3, citat de Agerpres.

El a reamintit că, iniţial, în România existau trei centre de testare, iar la ora actuală se lucrează în peste 60. De asemenea, iniţial, capacitatea era de 1.000 de teste pe zi.

“Am redus extrem de mult timpul de aşteptare. Obiectivul nostru este ca între momentul în care se prelevează proba de la cetăţean până la finalizarea diagnosticului să fie maxim 24 de ore”, a mai spus Ludovic Orban.

Totodată, Orban şi-a exprimat speranţa că în scurt timp vor fi achiziţionate 400 de ventilatoare, pentru a completa necesarul din secţiile de terapie intensivă.

În ce priveşte spitalele regionale, el a reamintit că au fost semnate contractele de finanţare pentru unităţile din Iaşi şi Cluj, urmând cel de la Craiova.

“De asemenea, suntem în linie dreaptă şi maximum în două săptămâni vom semna contractul de finanţare pentru realizarea spitalului regional de la Craiova”, a precizat Orban.

Pe de altă parte, premierul a subliniat că sunt necesare măsuri de îmbunătăţire a managementului în spitale.

“Calitatea managementului s-a văzut în foarte multe situaţii că a fost slabă şi de multe ori managerii au scăpat situaţia de sub control. Aici trebuie mai multă rigoare în ce priveşte impunerea procedurilor şi e clar că trebuie să urmărim cu mult mai multă atenţie îmbunătăţirea tuturor practicilor la nivelul fiecărui spital”, a spus Orban.

În România, evoluția pandemiei dă ”semnale pozitive”

Premierul a mai declarat că evoluţia din ultimele zile a pandemiei COVID-19 în România este una care dă “semnale pozitive” în vederea restrângerii măsurilor restrictive după data de 15 mai, dar nu înseamnă că trebuie să se renunţe la “comportamentul responsabil”.

El a precizat că analiza nu este finalizată în ceea ce priveşte deschiderea şcolilor.

“Privitor la şcoli încă nu am luat o decizie, suntem într-o analiză extrem de detaliată a tuturor riscurilor care pot să apară legate de revenirea la şcoală a elevilor şi studenţilor. Când vom lua o decizie o vom face publică, dar, în mod evident, şi elevii şi studenţii, normal, la şcoală sunt spaţii închise, vor trebui să poarte mască”, a spus Orban.