Actualitate, Featured

Premierul Ludovic Orban a convocat o şedinţă de urgenţă, la Ministerul Sănătăţii

Ludovic Orban a declarat vineri dimineață, la Ministerul Sănătății, că va fi verificat un contract semnat de Oficiul Național de Achiziții Centralizate cu o firmă din Giurgiu, după ce au fost sesizate posibile prețuri umflate ale produselor. În cazul în care neregulile se vor confirma, atunci contractul va fi reziliat, a precizat prim-ministrul.

Premierul a fost întrebat vineri dimineață de jurnaliști dacă a sesizat sau dacă a primit sesizări cu privire la posibile nereguli în privința achizițiilor de materiale de protecție împotriva noului coronavirus.

„A apărut un material că în procedura de achiziție derulată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate s-a semnat un contract cadru cu o firmă din județul Giurgiu, i-am cerut ministrului Finanțelor să dispună o anchetă a Corpului de control la ONAC. Aștept rezultatele acestei anchete. Sincer, mi se pare ciudat că o firmă care nu prea are istoric și nu are experiență în zona medicală să poată să obțină un astfel de contract. Dacă contractul nu a fost derulat în condiții legale va fi reziliat iar persoanele care au fost implicate în semnarea acelui contract, fără respectarea condițiilor legale, vor răspunde pentru această decizie”, a spus Ludovic Orban.

Presa a relatat în ultimele zile despre cazul unei firme înființate anul trecut, care apare ca furnizor, pe listele ONAC, de măști de protecție în schimbul sumei de 12 milioane de euro. Firma din comuna giurgiuveană Uzunu aparține în acte unei femei care lucrează ca bucătăreasă la un han din Călugăreni.

Omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul firmei Sanimed International, a recunoscut miercuri seară la un postTv că se află în spatele acestei firme – Romwine&Cofee – și că s-a înscris prin ea la licitație, deoarece Sanimed International era blocată pentru că nu și-a plătit facturile către stat.

Romwine&Cofee SRL s-a angajat să livreze 1.750.000 de măști FFP2 sau FFP3, la prețul de 26 de lei, respectiv 38 de lei pe bucată.

Potrivit Recorder.ro, contractul a fost încheiat la prețuri mai mari decât cele făcute prin achiziții unitare de către Unifarm – de exemplu pentru o mască FFP2 prețul fiind de 8 lei (1,8 dolari) bucata.

„Criteriul principal este timpul de livrare, dar evident că, luând direct de la producători, obţinem preţuri mai bune. De exemplu, am cumpărat câteva milioane de măşti N95 (n.r. – termenul folosit în SUA pentru FFP2) cu 1,8 dolari bucata”, a spus Bogdan Micu, voluntar în procesul de achiziţii internaţionale ale UNIFARM, potrivit sursei citate.

 

blank