Premierul japoniei
International

Premierul Japoniei: „Asia ar putea fi Ucraina de mâine”

Premierul japoniei a lansat un avertisment grav în ziua de sâmbătă, 14 ianuarie. Potrivit informațiilor transmise de Fumio Kishida la încheierea unui turneu în ţările G7, „Asia ar putea fi Ucraina de mâine”.

Premierul japoniei, a cărui ţară deţine preşedinţia G7 anul acesta, a vizitat fiecare dintre statele membre (n.red. SUA, Franţa, Regatul Unit, Italia, Canada) într-o săptămână, cu excepţia Germaniei, din cauza unei probleme de programare.

În acest context, Fumio Kishida a spus că le-a comunicat liderilor ţărilor membre ale G7 „sentimentul său puternic de criză în materie de de securitate în Asia de Est”, conform informațiilor transmise de afp.com

Trebuie menționat că premierul japonez intenţionează să se deplaseze și la Berlin în curând.

„Lecţia de învăţat din Ucraina este că securitatea Europei şi cea a regiunii indo-pacifice sunt inseparabile. Situaţia din jurul Japoniei este din ce în ce mai gravă, de la încercările de a schimba forţat statu-quoul în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud, până la angajarea Coreei de Nord în activităţi nucleare şi tiruri de rachete”, a afirmat premierul Japoniei într-o conferinţă de presă, a doua zi după întâlnirea cu preşedintele american Joe Biden.

China vrea să-și sporească controlul asupra unei întinderi maritime disputate

Kishida se referă la eforturile Chinei de a-şi spori controlul asupra unei întinderi maritime disputate, ceea ce duce la tensiuni cu Japonia, Filipine şi Vietnam. Mai mult, regiunea este marcată de tensiunile din jurul Taiwanului, insulă pe care China continentală o consideră a fi teritoriul său.

În mai, liderii ţărilor membre ale G7 se vor întâlni în cadrul summitului anual la Hiroshima, unde Statele Unite au aruncat o bombă atomică pe 6 august 1945, în primul atac nuclear din istorie. Hiroshima este, de asemenea, bastionul electoral al prim-ministrului japonez.

Amintim că autoritățile din Coreea de Nord au condamnat luna trecută noile măsuri de înarmare luate de Japonia și a amenințat că această țară va „suferi consecințele” acestei „decizii periculoase”.

Amintim că amenințările regimului de la Phenian au venit după ce Japonia a anunțat o schimbare a abordării sale militare și o accentuare a capacităților sale de luptă, cea mai mare de după Al Doilea Război Mondial.

Decizia guvernului de la Tokyo vine în condițiile unor tensiuni tot mai accentuate cu China, și a unei Corei de Nord tot mai ostile, dar și a temerilor cu privire la războiul din Ucraina.

Ministerul de externe nord-coreean susține că Japonia a formalizat „capacitatea de atac preventiv” prin noua sa strategie și că acest lucru va aduce schimbări fundamentale la mediul de securitate din Asia de Est.

blank