Premierul Ludovic Orban a anunţat duminică, faptul că ultima verificare la instalaţia de oxigen a Spitalului Judeţean Neamţ a avut loc în luna martie a anului acesta. Şeful Executivului a precizat că staţia de alimentare cu oxigen nu aparţine unităţii medicale, ci este a unei companii.

„În ceea ce priveşte instalaţiile interioare nu au fost făcute verificări, în ceea ce priveşte staţia de alimentare cu oxigen, care nu aparţine spitalului, este a unei companii, ultima verificare a fost făcută în martie 2020”, a explicat premierul, întrebat duminică, într-o conferinţă de presă, când au fost făcute ultimele verificări la Spitalul Judeţean Neamţ legate de staţia de oxigen.
.
Premierul Ludovic Orban a menţionat că orice proiect pentru realizarea unor asemenea instalaţii trebuie avizat de ISCIR, iar staţiile de încărcare cu oxigen trebuie avizate periodic.

„În ceea ce priveşte instalaţiile respective, nu pot direcţiile de sănătate publică să facă lucrul acesta, nu pot să facă uneori nici inspectoratele pentru situaţii de urgenţă. În ceea ce priveşte conformitatea acestor instalaţii pot să vă spun, de exemplu, că orice proiect pentru realizarea unei astfel de instalaţii trebuie avizat de ISCIR în cazul în care este vorba de ţevi cu un diametru mai mare de 25 de milimetri. În ceea ce priveşte toate staţiile de încărcare cu oxigen, ele au fost avizate şi ele trebuie periodic să fie avizate”, a mai spus Orban.

Zece pacienţi au murit în urma unui incendiu care a izbucnit sâmbătă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Alte şapte persoane, inclusiv medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii, au fost rănite. Doctorul a fost transferat la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles.