Estonia
International

Premier: „Dacă Rusia atacă, Estonia va fi ștearsă de pe hartă potrivit planurilor de apărare NATO”

Estonia, premierul Kaja Kallas, se teme că dacă un atac rusesc va avea loc asupra Estoniei, țara va fi ștearsă de pe harta lumii moderne din cauza actualelor planuri de apărare NATO.

Estonia va fi ștearsă de pe hartă, iar orașul vechi din Tallinn va fi complet distrus în temeiul actualelor planuri ale NATO de a apăra țara de un atac rusesc, a declarat miercuri prim-ministrul Kaja Kallas pentru ziarul Financial Times (FT) și pentru alte instituții de presă străine.

Kallas a spus că planurile de apărare existente ale alianței pentru statele baltice sunt de a le permite să fie depășite înainte de a le elibera după 180 de zile.

Ea a subliniat că au trecut puțin peste 100 de zile de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei și că atrocitățile comise de ruși la Bucha au avut loc după 80 de zile.

„Dacă comparați dimensiunile Ucrainei și ale țărilor baltice, ar însemna distrugerea completă a țărilor și a culturii noastre”, a declarat Kallas.

„Aceia dintre voi care ați fost în [capitala] Tallinn și cunoașteți orașul nostru vechi și secolele de istorie care sunt aici și secole de cultură care sunt aici – toate acestea ar fi șterse de pe hartă, inclusiv poporul nostru, națiunea noastră.”

Premierul vorbea înaintea summitului NATO de la Madrid, care începe marți (28 iunie).

Estonia, Letonia și Lituania înaintează o propunere comună pentru trupe suplimentare și centre de comandă permanente a diviziilor în fiecare țară, cu un pas peste actualele trupe rotative temporare Enhanced Forward Presence (eFP), care au fost numite „tripwire” și au ca scop descurajarea unui rus. atac.

„Acum toată lumea vede că acest concept de tripwire nu funcționează cu adevărat”, a spus Kallas.

Toți aliații NATO trebuie să fie de acord cu propunerea, iar Estonia a lucrat pentru a le asigura sprijinul.