În lipsa soldaţilor, ţara pierde în faţa trupelor proruse

 pregatiri

Ucraina reintroduce serviciul militar obligatoriu, în contextul crizei din estul ţării, unde separatiştii proruşi au preluat controlul în mai multe oraşe.

Ucraina a reintrodus joi serviciul militar obligatoriu, ca reacție la degradarea situației în estul țării, în care de mai multe săptămâni are loc o insurecție armată prorusă, a indicat președinția, potrivit AFP, ciată de Agerpres.

Președintele interimar Oleksandr Turcinov a semnat un decret în acest sens, care intră în vigoare imediat ‘ținând seama de degradarea situației în estul și sudul țării, de creșterea în putere a unităților înarmate proruse, de preluarea sub control a administrațiilor publice, a unităților militare, ceea ce amenință integritatea teritorială’, se menționează într-un comunicat al președinției ucrainene.

Aproximativ 300 de manifestanţi proruşi au luat cu asalt, joi, sediul Parchetului regional din Doneţk, au constatat jurnaliştii AFP, care au văzut cel puţin patru poliţişti răniţi.

Mulţimea a aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov în clădire şi în cei aproximativ 100 de poliţişti care apărau instituţia şi care au replicat cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.

Poliţiştii, depăşiţi de situaţie, au fost loviţi şi dezarmaţi de mulţime, care striga „Fasciştilor! Fasciştilor” şi ataca instituţia din mai multe părţi în acelaşi timp.

Rămaşi fără căşti, veste, bastoane şi scuturi, poliţiştii părăseau zona între două rânduri de civili care îi fluiera şi îi lovea. Un protestatar şi un poliţist răniţi au fost luaţi de o ambulanţă.

Atacul a avut loc în timpul unei manifestaţii proruse la care au participat aproximativ 100.000 de persoane la Doneţk, un oraş cu un milion de locuitori situat în centrul a ceea ce rebelii separatişti revendică drept „Republica Doneţk”.

Luni seara, o manifestaţie pentru unitatea Ucrainei a fost atacată de protestatari proruşi înarmaţi cu cuţite şi bare de fier, ceea ce a provocat rănirea a 15 persoane. Rebelii proruşi controlează administraţia regională şi primăria de mai multe săptămâni.

 

 

Citeste si...
Magistratul Camelia Bogdan stabileşte un nou record de justiţie teleghidată