Cele mai recente date oferite de Grupul de Comunicare Strategică, centralizate până în ziua de ieri la ora 13, arată că județul Ilfov are cea mai gravă situație din țară din punctul de vedere al pandemiei. Aceste date sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât, în zilele de sâmbătă și duminică, numărul de teste Covid efectuate în România este mai mic decât în zilele de lucru. În acest context, 14 localități din județul Ilfov sunt deja în carantină. Municipiul București a ajuns “doar” la 5,33 cazuri la mie, ceea ce face să nu se ia încă în calcul o intrare în carantină a Capitalei, a anunțat, ieri, prefectul Bucureștiului, Alin Stoica. „Am cerut de la DSP Bucureşti propuneri. Propunerea lor este ca deocamdată să rămânem în această situaţie şi să continuăm întărirea controlului”, spune prefectul.

Prefectul spune că situația Capitalei este “destul de delicată”. Deși se refuză trecerea Capitalei în carantină, “suntem înconjurați de carantină în județul Ilfov. Majoritatea localităților au intrat acolo. Județul Ilfov a cerut sprijinul Poliției Capitalei pentru organizarea filtrelor între Ilfov și București”.

“Suntem înconjurați de carantină în județul Ilfov. Majoritatea localităților au intrat acolo. Județul Ilfov a cerut sprijinul Poliției Capitalei pentru organizarea filtrelor”

Alin Stoica, Prefectul Capitalei

La Ministerul de Interne a fost loc, sâmbătă la amiază, o ședință de urgență, în contextul situației de la Timișoara, iar duminică a avut loc ședința Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București, sub conducerea prefectului Capitalei, care este și el subordonat Ministerului Afacerilor Interne.

“Este pe prelungirea măsurilor actuale cu 14 zile, nu pentru carantină. La acest moment nu s-a pus în discuție carantinarea Bucureștiului. Ilfovul a venit cu carantinarea mai multor localități”

Raed Arafat,Secretar de stat în Ministerul de Interne

Doctorul Raed Arafat spune că niciun oficial român nu dorește să intre Bucureștiul în carantină, ci doar să se prelungească restricțiile care sunt deja în vigoare.

Cu o rată de infectare de 5,33 cazuri la mia de locuitori, capitala României este în “scenariul roșu”, iar Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) a decis, ieri, ca restricțiile impuse din cauza pandemiei să fie prelungite cu două săptămâni, începând din ziua de luni, 22 martie, ora 0.

“Dacă ajungem la peste 6 la mie, cu siguranță nu se vor mai putea face cursuri, conform Ordinului comun al ministrului
Educației și ministrului Sănătății”, a precizat prefectul Capitalei.

Până la acel moment, cursurile continuă în București “cu prezență fizică” pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.

De asemenea, este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ a activităților de simulare a examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali, a evaluările naționale, precum și a “orelor remediale” pentru toate clasele.

Potrivit unor surse neoficiale, miniștii Educației și Sănătății au căzut de acord că trebuie să facă tot posibilul pentru a permite să continue măcar acest număr redus de activități cu prezență fizică în școli.

Pentru elevii care nu se încadrează în situațiile enumerate mai sus, Comitetul pentru Situații de Urgență al Capitalei menține, și pentru următoarele două săptămâni, obligația de a participa zilnic, “în sistem online, a elevilor din celelalte clase / ani de studiu”.