Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, joi, că recursul compensatoriu, măsura promovată de guvernele PSD şi de fostul ministru Tudorel Toader care a scos din închisori mii de infractori periculoşi care au recidivat ulterior, nu poate fi „abrogată peste noapte pentru că ar conduce la efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”.

„Recursul compensatoriu, Ministerul Justiţiei Cătălin Predoiu acţionează pe trei planuri. În primul râmd juridic în Parlament vom susţine acele propuneri care să ducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu, deci înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condiţiile de control asupra aplicării legii şi în condiţiile în care nu punem în pericol siguranţa publică.

Al doilea plean este juridico-diplomatic. Am angajat şi vom continua discuţii cu CEDO astfel încât să evităm declanşarea unui lanţ de condamnări la CEDO împotriva României.

Al treilea plan este unul tehnic care ţine de minister şi de grupurile de lucru în care se lucrează intens, în fiecare zi, pentru găsirea formulelor tehnice care să nu nască neconstituţionalităţi sau discriminări între subiecţii aplicări legii.

O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii penitenciare ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent.

În acelaşi timp, ştiţi foarte bine, guvernul şi-a asumat o obligaţie în cadrul negocierilor politice cu alte partide atunci când s-a obţinut votul de învestitură de a nu apela la Ordonanţe de Urgenţă în domeniul Justiţie şi cu aceasta am răspuns puţin şi la a doua întrebare: Guvernul nu-şi poate asuma o desfiinţare peste noapte a SIIJ, în primul rând din cauza acestui considerent de ordin formal, dar şi pentru că, după părerea mea, e nevoie de o dezbatere prealabilă mai largă în cadrul sistemului judiciar, şi apoi, dacă e posibil, obţinerea unui consens politic în Parlament”, a declarat Cătălin Predoiu în cadrul unei conferinţe de presă.