Nancy Pelosi
International

Povestea politicienei Nancy Pelosi: O femeie casnică a reușit să devină al treilea om în SUA

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan a fost urmărită de mii de români. Foarte puțini știu detalii despre viața politicienei. Femeia a reușit să-și construiască o carieră de succes și a devenit al treilea om în stat.

Nancy Pelosi, ambiții politice și începuturile în carieră

Nancy Pelosi (D’Alesandro) s-a născut în familia politicianului democrat Thomas D’Alesandro Jr., care a participat la Congresul SUA, iar unchiul ei era primarul orașului Baltimore. Mai mult, ea a participat la balul inaugural al lui John F. Kennedy. La o vârstă fragedă, Nancy și-a dat seama ce vrea să facă, așa că a primit o diplomă de licență în științe politice.

Cu toate acestea, dragostea a perturbat planurile fetei. În timp ce era la facultate, l-a cunoscut pe Paul Frank Pelosi, cu care s-a căsătorit în cele din urmă în 1963. După nuntă, cuplul s-a mutat la New York, iar Nancy însăși a decis să se dedice familiei. Cei doi au crescut cinci copii.

În 1969, cuplul a părăsit New York-ul și s-a stabilit în San Francisco. A fost dificil să echilibreze îngrijirea a cinci copii și ambițiile politice, dar Nancy a făcut-o. Ea a organizat un club la ea acasă, unde se întâlneau membrii Partidului Democrat din SUA. Talentul, educația și munca grea lui Pelosi au fost apreciate la nivel înalt. În 1976, aceasta lucrând în campania pentru guvernatorul Californiei Jerry Brown, iar cinci ani mai târziu a devenit președintele Partidului Democrat din stat.

„Biciul” Partidului Democrat

În 1987, Nancy a devenit membră a Camerei Reprezentanților SUA din California. Apropo, ea a primit cel mai liniștit stat din toată America. Democrații și-au consolidat pozițiile aici de zeci de ani, așa că nu este de mirare că Pelosi a reușit să rămână în această poziție mult timp. În plus, alegătorii și politicienii au admirat sincer faptul că Nancy nu a ezitat să preia subiecte nepopulare. Așa că, în anii 1990, ea a ridicat probleme legate de LGBT și SIDA.

Deja în 2001, toată lumea știa despre Pelosi, atât de mult încât a fost numită „biciul Partidului Democrat”. Un an mai târziu, politicianul a condus Partidul Democrat în Congresul SUA, devenind prima femeie din istorie care a reușit acest lucru.

În timpul administrației lui George W. Bush, Pelosi, împreună cu alți colegi, a condamnat planul de creștere a numărului de trupe în Irak. Femeia a insistat că problema trebuie rezolvată cu ajutorul diplomației. Totodată, aceasta a fost deranjată de faptul că președintele țării risca inutil viața cetățenilor americani fără șansa de a avea vreun beneficiu strategic.

Prietenia cu Barack Obama și dușmănia cu Donald Trump

Deloc surprinzător, Nancy este foarte apropiată de democratul Barack Obama. În ambele mandate, ea l-a susținut pe președinte și chiar l-a ajutat în implementarea reformei în domeniul sănătății. Dar cu Donald Trump, Pelosi nu s-a înțeles, părerile lor fiind tot timpul diferite.

Cei doi s-au certat de mai multe ori. Nancy chiar a ajuns să rupă o copie a discursului președintelui Statelor Unite chiar în timpul discursului său.

„A fost cel mai politicos lucru pe care l-am putut face după un discurs atât de murdar”, a explicat politiciana actul ei.

Soțul lui Nancy, Paul, și-a susținut soția tot timpul, dar nu a făcut-o prea public. Nu era deloc îngrijorat de ce înălțimi atinsese ea și nu era deloc gelos. Dar la început a fost foarte stânjenit de atenția obsesivă a jurnaliștilor. S-a găsit rapid o soluție – Paul a decis să se apuce de afaceri.

Doi dintre cei cinci copii ai lui Nancy și Paul au ales profesii publice. Christina Pelosi este acum strateg politic pentru Partidul Democrat din California, iar sora ei, Alexandra, este jurnalist și documentarist.

Vizita în Taiwan

Comunitatea mondială a discutat despre decizia lui Nancy Pelosi de a merge în Taiwan. China consideră că această insulă îi aparține, însă vizita celei de-a treia persoane ca importanță a Statelor Unite vorbește despre o recunoaștere directă a suveranității.

Experții politici cred că atitudinea lui Nancy a înrăutățit relații dintre cele două puteri. Urmează o confruntare între ei. Și mai mult decât atât, spun ei, vizita lui Pelosi ar putea provoca o operațiune militară pentru ocuparea Taiwanului, relatează revista grazia.

blank