Featured, International

Potrivit presei germane, rușii antrenează militanți neonaziști

Mai mulți militanți neonaziști din Germania au fost instruiți să lupte în tabere de antrenament din Rusia. Publicația germană Focus, care citează surse din serviciile de informații, relatează să extremiștii învață cum să folosească arme de foc și dispozitive explozive.

Una dintre aceste unități de pregătire ar fi lângă Sankt Petersburg. Pe acolo ar mai fi trecut și extremiști suedezi și finlandezi.

După perioada de pregătire, militanții sunt înrolați în milițiile rusești active în estul Ucrainei, mai scrie presa germană.

Conform publicaţiei germane, mai mulți membri militanți neonaziști ai aripii de tineret a Partidului Naţional Democrat (NPD), de extremă dreapta, şi ai micului partid extremist „A Treia Cale” au încheiat o pregătire paramilitară în care participanţii au fost instruiţi să folosească arme şi explozivi, dar și să lupte corp la corp .

Cine administrează taberele ruse de antrenament

Mişcarea Imperială Rusă (RIM) ar administra cele două tabere de antrenament, aflate în apropiere de Sankt-Petersburg. La protestele din Rusia, membrii RIM sunt văzuţi adesea purtând steagurile caracteristice în culorile galben şi negru. Ei cer restauraţia Imperiului Rus.

SUA au inclus RIM pe lista grupărilor teroriste în aprilie, precizând că gruparea a „furnizat pregătire de tip paramilitar unor adepţi ai supremaţiei albilor şi neonaziştilor din Europa”, scrie Agerpres.

La vremea respectivă, Ministerul de Externe de la Moscova a replicat că decizia Statelor Unite nu contribuie la lupta împotriva terorismului şi că Washingtonul nu a oferit detalii.

Conform relatărilor din presa rusă, și mişcarea Ruşii Creştin-Ortodocşi este considerată extremistă în Rusia, dar nu este interzisă.

Publicaţia Focus mai scrie că serviciile de informaţii germane au fost informate despre stagiul de pregătire în Rusia al extremiştilor de dreapta, dar, din motive legale, nu s-au putut deplasa la Sankt-Petersburg pentru a investiga.

 

blank