International, Stiri

Potrivit preşedintelui Ucrainei, forţele armate sunt „în stare de alertă totală”

Armata ucraineană este gata să împiedice „terorismul” să se extindă în regiunile din est

 armata_ucrainiana_30_04_16492900

Forţele armate ucrainene sunt „în stare de alertă totală” pentru luptă, a declarat miercuri preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, afirmând că Ucraina trebuie să împiedice „terorismul” să se extindă dincolo de regiunile din est, devastate de o insurecţie armată prorusă, relatează AFP.

El a subliniat că forţele armate ucrainene sunt în stare de alertă în eventualitatea unei intervenţii ruseşti.

Preşedintele a declarat, de asemenea, că Ucraina trebuie să împiedice „terorismul” să se extindă dincolo de regiunile estice, afectate de mai multe săptămâni de o insurecţie armată prorusă. „Obiectivul numărul unu este să împiedicăm terorismul să se extindă din regiunile Doneţk şi Lugansk în alte regiuni”, a declarat Turcinov în cadrul unei întâlniri cu guvernatorii regiunilor.

El a spus că se teme de „acţiuni de sabotaj” din partea Rusiei, în timpul festivităţilor de la începutul lui mai.”Există tentative de destabilizare a situaţiei la Harkov (est), Odesa (sud), Dniepropetrovsk (est), Zaporoje (sud-est), Herson şi Mîkolaiv (sud)”, a subliniat el.

Serviciile ucrainene de securitate (SBU) au afirmat, tot miercuri, că au „descoperit” un grup de sabotori care pregăteau un atentat la marcarea victoriei, pe 9 mai. „Criminalii se pregăteau să comită un atentat cu exploziv în momentul în care foşti combatanţi urmau să depună flori la monumentul celui de-al Doilea Război Mondial”, la Mîkolaiv, a anunţat SBU într-un comunicat.

Turcinov a mai anunţat că „miliţii teritoriale alcătuite din voluntari” vor fi create „în fiecare regiune” ucraineană. Cu o zi înainte, Turcinov a denunţat „lipsa de acţiune”, chiar „trădarea” poliţiştilor în regiunile din est unde insurgenţii au luat cu asalt administraţiile publice în 12 oraşe, practic fără să întâmpine rezistenţă din partea forţelor de ordine.

 

blank