Sunt posibile atacuri cu rachetă asupra Siriei, în perioada următoare, din cauza atacului recent cu arme chimice. Eurocontrol alertează companiile aeriene, în acest sens, care trebuie să ţină cont de această alertă la planificarea operaţiunilor de zbor în zona Mediteranei.

Astfel, Eurocontrol – organizaţia europeană pentru securitate în navigaţia aeriană – a emis marţi, 10 aprilie, o “alertă rapidă” destinată companiilor, pentru estul Mediteranei, din cauza unor posibile atacuri cu rachetă asupra Siriei în următoarele 72 de ore, transmite Agerpres.

Organizaţia a precizat că rachete aer-sol şi/sau de croazieră ar putea fi folosite în acest interval şi că există posibilitatea întreruperii intermitente a echipamentului de radionavigaţie.

“Ca urmare a posibilei lansări de lovituri aeriene în Siria cu rachete aer-sol şi/sau de croazieră în următoarele 72 de ore şi a posibilităţii întreruperii intermitente a echipamentului de radionavigaţie, trebuie ţinut cont la planificarea operaţiunilor de zbor în estul Mediteranei/zona FIR Nicosia “, relevă Eurocontrol, pe site-ul său, cu referire la spaţiul aerian indicat.

Avertizarea vine după ce preşedintele american Donald Trump şi aliaţii săi occidentali discută o eventuală acţiune militară împotriva regimului lui Bashar al-Assad pentru un presupus atac chimic comis sâmbătă la Douma, un oraş controlat multă vreme de rebeli.

Trump a decis să-şi anuleze participarea la cel de-al 8-lea summit al Americilor, care se va desfăşura vineri la Lima (Peru), pentru a se concentra pe răspunsul pe care SUA îl vor da presupusului atac chimic din Siria, a anunţat Casa Albă.

Peste 70 de persoane au fost ucise sâmbătă, 7 aprilie, în atacul de la Douma, ultimul bastion al insurgenţilor lângă capitala siriană Damasc.

Donald Trump a condamnat luni atacul chimic “atroce” comis asupra unor “civili nevinovaţi” şi a spus că va acționa în 48 de ore în cazul atacului chimic din Siria.

Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, s-a arătat de acord cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, în privinţa faptului că este necesar un răspuns al comunităţii internaţionale la atacul de sâmbătă din Siria, în care regimul de la Damasc ar fi folosit arme chimice.

De altfel, și Franța amenință ca va ataca Siria, dacă se dovedește că a fost atac chimic în Ghouta.

Iată ce a spus și Papa Francisc despre atacul chimic din Siria: Nimic nu poate să justifice folosirea unor astfel de instrumente de exterminare.

În schimb, în criza din Siria, Rusia a folosit dreptul veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a respinge un proiect american de rezoluţie.