Portavion francez
International

Portavion francez de 6.000.000.000€ propulsat nuclear, în stare de război. Cine sunt dușmanii?

Portavion francez Charles de Gaulle, în valoare de de 6.000.000.000€, singurul propulsat nuclear din UE, a intrat în stare de război. Cine sunt dușmanii? Marina franceză începe antrenamentul pentru un „război de mare intensitate”.

Portavion francez Charles de Gaulle, în valoare de de 6.000.000.000€. Marina franceză își schimbă antrenamentul, renunțând la operațiunile de menținere a ordinii publice și pregătindu-se pentru război împotriva inamicilor care vor „să ne distrugă”, spune contraamiralul Jacques Mallard, comandantul grupului de luptă al portavioanelor franceze.

Când s-a alăturat forțelor armate în anii 1990, principalele misiuni ale marinei franceze erau interceptarea traficanților de droguri și combaterea pescuitului ilegal. Antrenamentul consta în exersarea modului de lansare a bărcilor gonflabile Zodiac și în prinderea infractorilor.

Acum, antrenamentul se concentrează pe război

„Lupta navală devine din ce în ce mai probabilă”, a declarat el pentru POLITICO. „Ne mutăm de la o lume în care eram destul de liberi să facem ce vrem la una în care ne simțim amenințați mai des… Acum ne antrenăm pentru alte misiuni, în special pentru ceea ce numim război de mare intensitate”, scrie politico.

Franța este singura țară din UE care operează un portavion cu propulsie nucleară – Charles de Gaulle, care transportă, de asemenea, arme nucleare. Acesta este nava amiral a unui grup de luptă mai larg de portavioane care include submarine nucleare, fregate și avioane de luptă Rafale.

Portavionul Charles de Gaulle a costat 5.000.000.000 euro. Se estimează că un nou portavion cu propulsie nucleară pe care Franța vrea să îl contruiacă va costa 10 miliarde de euro.

Se așteaptă ca grupul de luptă al portavioanelor franceze să înceapă o misiune în Marea Mediterană în zilele următoare.

În condițiile în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei se extinde și în Marea Neagră, iar rebelii Houthi susținuți de Iran atacă neîncetat navele de război și navele comerciale în Marea Roșie, marinele occidentale trebuie să se adapteze la un nou mediu cu „concurenți din ce în ce mai dezinhibați”, a declarat Mallard.

„Acolo devenim puțin mai agresivi sau, cel puțin, ne pregătim să fim”, a continuat contraamiralul.

Contra celor care vor să distrugă Franța

Marinarii se antrenează să lupte împotriva „cuiva care vrea să ne distrugă. Nu cineva care vrea să facă trafic ilegal, nu cineva care vrea să fure pește, nu cineva care vrea să ne privească sau să ne observe: cineva care vrea să ne distrugă”, a spus el.

În 2021, marina franceză a introdus un nou exercițiu de antrenament Polaris care simulează o bătălie navală. Ideea este de a pune echipajele și navele în situații de luptă cu flux liber care „eliberează toate regulile pentru a dezvolta imaginația marinarilor și a luptătorilor”.

„Este un pic mai riscant, dar este foarte util pentru a dezinhiba gândirea tactică”, a declarat Mallard. În primăvară, marina franceză va efectua un exercițiu de tip Polaris cu flota italiană.

Deși Franța se pregătește pentru un război de înaltă intensitate pe mare, Parisul nu vede China ca pe o amenințare imediată – în timp ce Statele Unite o văd.

Problema chinezească

China are o „viziune destul de restrictivă” asupra libertății de navigație și a decis să își concentreze eforturile pe controlul Mării Chinei de Sud, a declarat Mallard, adăugând că diplomații și politicienii francezi atrag atenția în mod regulat asupra încercărilor Chinei de a „destabiliza ordinea mondială condusă de SUA”.

Dar „Franța nu se poziționează într-o logică bipolară”, a spus el

„Atâta timp cât chinezii nu au invadat insula La Réunion sau nu au decis să ne dea afară de pe insula Mayotte, nu există niciun motiv pentru a-i desemna pe chinezi drept principalul nostru adversar”, a spus el, referindu-se la teritoriile insulare franceze din Oceanul Indian.

blank