Victor Ponta, liderul Pro România, a declarat, în urma consultărilor de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, că partidul pe care îl conduce nu va vota un nou guvern Orban dacă prim-ministrul demis va fi din nou desemnat, dar şi că, având în vedere faptul că Partidulu Social controlează birourile permanente reunite şi, deci, calendarul în Parlament, declanşarea alegerilor anticipate depind exclusiv de acest partid.

„În acest moment, Partidul Social, fără noi, fără Pro România, fără alte partide deţine majoritatea în birourile permanente reunite. Birourile permanente reunite sunt cele care stabilesc calendarul. Calendarul depinde în totalitate de decizii ale reprezentanţilor PSD fără să putem noi sau PNL sau altcineva să îl influenţeze. Mai pe româneşte, dacă vrea PSD se fac anticipate, dacă nu, nu se fac pentru că au pârghiile regulamentare să amâne şi atunci cred că trebuie să avem un guvern, cât mai repede.”, a spus Victor Ponta după consultările de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis.

Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban, la trei luni de la învestirea sa în funcție. Au fost 261 voturi „pentru”.

Președintele Klaus Iohannis i-a invitat, joi, pe președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru. Președintele a subliniat că este adeptul alegerilor anticipate. „Eu am fost şi rămân – şi v-o spun ca să fie foarte clar – adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni. Iohannis a spus că, în lipsa unei voinţe în acest sens, îşi doreşte să fie votat un guvern care vine „cu o agendă reformatoare”.