Politic, Stiri

Ponta la Congresul UDMR: Imi pare rau ca nu suntem la guvernare impreuna

Kelemen: Scoaterea sintagmei „national” din Constitutie nu este negociabila

Ponta la Congresul UDMRCel mai mare congres al UDMR de la infiintarea partidului, la care au participat peste o mie de persoane, a avut parte de dezbateri foarte animate. Merita subliniat faptul ca, in premiera, congresul a aprobat modificarea Statutului Uniunii, astfel incat sa se permita infiintarea organizatiei de femei, alegerile pentru aceasta urmand sa aiba loc pana la sfarsitul lunii septembrie.

Prezent la congres, Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, ca ii pare rau ca Uniunea nu este acum la guvernare, „asa cum ar fi trebuit sa fie”. „Nu e o alegere a noastra de a discuta cu UDMR, e alegerea maghiarilor din Romania care au votat la alegeri si am respectat si vom respecta intotdeauna acest vot. UDMR este reprezentantul legitim si partenerul de dialog pentru autoritatile statului roman. In 2010, eram la congresul dumneavoastra incercand sa va conving sa iesiti de la guvernare si sa veniti cu noi. Nu am reusit sa va conving si imi pare rau, asa cum imi pare rau ca nu suntem acum la guvernare impreuna, asa cum ar fi trebuit, dar deciziile politice nu urmeaza intotdeauna calea cea mai inteleapta”, a afirmat Ponta.

 

Presedintele UDMR inflexibil

 

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la finalul Congresului Uniunii, ca propunerea formatiunii de scoatere a sintagmei „national” din articolul 1 din Constitutie „nu este negociabila”. „Nu vom negocia prin televiziuni, prin mass-media. Am receptionat toate mesajele. Nu este negociabila”, a spus liderul UDMR. Premierul Victor Ponta le-a spus, sambata, delegatilor UDMR la Congresul Uniunii, ca modificarea articolului 1 din Constitutie va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentara, dar ca impreuna pot gasi formula care sa le garanteze maghiarilor ca sunt parte a natiunii. „Cred ca la modificare constitutionala putem gasi acea formula care sa va garanteze si dumneavoastra ca sunteti o parte a natiunii, o parte legitima a acestei tari si ca asta e tara dumneavoastra, cum e a tuturor romanilor”, a mai spus premierul Ponta. La randul sau, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat la Congresul UDMR, ca, daca alte comunitati din UE au autonomie teritoriala, si maghiarii din Romania o pot avea, pentru ca „nu sunt mai prejos”.

 

blank
blank