Întrebat la TVR 1 dacă va face parte dintr-o viitoare structură a Guvernului Grindeanu, Ponta a răspuns: “Nu. (…) Nu că nu vreau, nu pot. (…) Eu n-am o problemă legală, am o problemă politică, şi anume (…) eu nu mă duc să-l rog pe domnul Iohannis şi domnul Iohannis nu cred că mă vrea pe mine. (…) Noi doi avem o istorie mai specială, ca să zic aşa”.

Totodată, chestionat dacă încă doi ani de acum înainte nu va mai deţine nicio funcţie executivă în România, Ponta a declarat: “Sper să n-am dreptate, dar domnul Iohannis ar putea să stea ceva mai mult de doi ani”.

Victor Ponta a mai spus că, în eventualitatea în care nu va fi adoptată moţiunea de cenzură, va rămâne alături de premierul Sorin Grindeanu până formează Guvernul Grindeanu 2.

“Am studiat încă o dată Statutul deputatului şi senatorului, ca să fiu sigur că incompatibilitatea în care mă aflu acum are ca prevedere legală 15 zile să anunţ Birourile permanente şi 30 de zile să mă decid şi am fost corect de la început, am spus ‘(…) vreau să rămân deputat, nu rămân secretar general al Guvernului’. (…) Rămân cu domnul Grindeanu până formează guvernul Grindeanu 2, după care mă întorc în Parlament”, a spus Ponta.

De asemenea, Victor Ponta a precizat că a acceptat să ocupe funcţia de secretar general al Guvernului pentru că nu a trebuit să meargă la Cotroceni pentru depunerea jurământului.

 

“Secretarul general este ministru, dar este singurul ministru care nu trebuie să meargă la Cotroceni, în faţa preşedintelui Iohannis, să depună jurământul. Şi eu i-am spus domnului Grindeanu: ‘Nu vin în nicio funcţie care să presupună să mă duc la domnul preşedinte Iohannis’. Şi, sincer, bănuiesc că nici domnul Iohannis n-ar fi vrut să mă numească domnia sa în vreo funcţie”, a susţinut el.

 

Potrivit lui Ponta, în general, secretarul general este foarte important.

“Acum am constatat o chestiune care nu exista totuşi nici pe vremea mea ca prim-ministru, nici pe altă vreme, şi anume secretarul general, domnul Busuioc, era mai puternic decât primul-ministru, pentru că toate documentele, înainte să ajungă la primul-ministru, trebuiau să treacă pe la domnul Busuioc, care era pus acolo de domnul Dragnea. (…) Am fost uimit – cred că e şi ilegal – informările acelea strict secrete, de la SRI, SIE pentru primul-ministru, eu le-am găsit la domnul Busuioc în birou, ceea ce nu e în regulă. Adică erau nedesfăcute, nu că le citise Grindeanu şi i le-a dat lui Busuioc, deşi n-avea voie. Deci, practic, Guvernul era condus de către domnul Busuioc ca reprezentantul, unsul pe pământ al domnului Dragnea”, a mai afirmat Ponta.