Politic, Stiri

Ponta: Constituţia trebuie modificată, are în ea germenul conflictului, sporit de jurisprudenţa CC

Constituţia actuală conţine în ea germenul conflictului în privinţa puterii executive şi trebuie revizuită, pentru că nu stabileşte clar atribuţiile preşedintelui, respectiv premierului, conflict ce putea fi evitat, dar a fost sporit de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, a afirmat premierul Ponta.

media (4)

 “Eu cred totuşi că această Constituţie din 1991 conţine în ea germenele conflictului. În zona puterii executive, cred că această Constituţie are în ea germenul conflictului, pentru că nu stabileşte, aşa cum o face cea franceză, foarte clar care sunt atibuţiile preşedintelui, care sunt ale Guvernului. E o opinie, nu pretind că e adevărul”, a afirmat, miercuri, premierul Victor Ponta.

El a opinat în context că jurisprudenţa Curţii Constituţionale ar fi putut evita acest tip de conflict, însă, de fapt, în ultimii ani a sporit conflictul.

“Acest germene putea fi oprit, categoric situaţia putea fi înlăturată, chiar, pe cale pretoriană, prin jurisprudenţa Curţii Constituţionale. În ultimii ani, jurisprudenţa Curţii Constituţionale a mers tocmai în sensul în care a adăugat la Constituţie şi a sporit conflictul între cei doi reprezentanţi ai Executivului, motiv pentru care, din punctul de vedere al Executivului, cred că esenţială este totuşi o revizuire a Constituţiei. Doar interpretarea cu bună credinţă de către actori, preşedinte şi prim-ministru cred că este o aspriraţie un pic prea naivă”, a mai spus Ponta.

El a adăugat că, în opinia sa, treburile Executivului trebuie să aparţină exclusiv acestuia şi că va sprijini din orice funcţie această idee.

“Cu siguranţă, în orice poziţie voi ocupa, voi considera că puterea executivă e a Guvernului, care răspunde tot timpul în faţa Parlamentului şi nu a unei persoane care nu răspunde în faţa nimănui timp de cinci ani, iar preşedintele are un rol mult mai important decât acela de a conduce puterea executivă”, a susţinut Ponta.

Şeful Executivului a mai spus că 99% din ce a făcut comisia de revizuire a Constituţiei sub conducerea lui Crin Antonescu este un lucru foarte bun şi speră ca în 2015 să poată fi adoptate modificările la Constituţie, beneficiind şi de scăderea pragului de referendum la 30%.

Ponta a subliniat că acest nou prag va intra în vigoare la 10 decembrie.