Actualitate, Stiri

Ponta a confirmat propunerea lui Liviu Voinea la BNR

„Voinea nu și-a dat demisia și nici nu și-o dă până nu vedem cine vine după el”

  Ponta_voinea_ND

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gheorghe Gherghina şi-au depus candidaturile pentru CA al BNR, în timp ce Nicolae Dănilă și Cristian Popa și le-au retras, potrivit unor surse parlamentare. Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că PSD îl va susţine pe Liviu Voinea pentru funcţia de viceguvernator al BNR. „Sunt foarte mulţumit de activitatea lui Voinea la Ministerul Bugetului”, a declarat Ponta. Pe de altă parte, Daniel Dăianu va fi transferat de la ASF la BNR.

„Sunt foarte mulţumit de activitatea lui Liviu Voinea la Ministerul Bugetului. O funcţie în board-ul BNR este însă foarte importantă şi sunt convins că îşi va face foarte bine treaba”, a declarat, luni, premierul Victor Ponta.

Liviu Voinea a confirmat chiar el că va pleca la Banca Naţională în octombrie dacă va primi votul pentru funcţia de viceguvernator al BNR. Propunerea PSD a venit chiar la dorinţa sa, a declarat ministrul delegat pentru Buget.

Premierul Victor Ponta a mai declarat, luni, într-un interviu acordat Agerpres, că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, nu și-a dat demisia din funcție pentru a merge viceguvernator la BNR și nici nu va face acest lucru până când nu se va discuta despre succesorul acestuia.

Ponta Voinea

„Nu și-a dat nicio demisie și nici nu-și va da demisia până când nu vom avea o discuție legată de cine vine după, cum se preiau lucrurile. (…) Da, a fost propus viceguvernator al BNR, un lucru pe care și l-a dorit de foarte mult timp. (…) În primul rând e votul din Parlament și după aceea o să discutăm cum facem tranziția. (…) Trebuie să găsesc un alt ministru al Bugetului. Auzisem un zvon că o să preiau eu acel minister. Nu. Nu! La Buget trebuie să fie cineva stabil și cu niște cunoștințe speciale pentru că nu te joci cu bugetul țării”, a precizat prim-ministrul.

Ponta a explicat că Liviu Voinea și-a dorit foarte mult să meargă la BNR, adăugând că, personal, nu se poate opune acestui deziderat al ministrului de a atinge un „vârf profesional pentru orice finanțist”.

„Domnia sa ( Liviu Voinea-n.r.) a avut o relație tot timpul specială și cu guvernatorul Isărescu, și cu prim-vicele, cu dl Georgescu. Ei sunt oamenii cu care m-am sfătuit întotdeauna pe tot ce ține de politici economice și fiscal-bugetare. E un mandat de cinci ani într-o echipă extraordinară și eu nu pot să-i spun lui Liviu Voinea: ‘Nu, nu te du acolo’. El a muncit foarte mult în această perioadă, a fost secretar de stat, a fost ministru al Bugetului. Nu pot să-i spun: ‘Nu te du!’ … Înseamnă totuși un vârf profesional pentru orice finanțist”, a spus premierul.

El a confirmat că și secretarul de stat în ministerul Finanțelor Gheorghe Gherghina va pleca la BNR.

„Pleacă și secretarul de stat, domnul Gherghina, care, de asemenea, după douăzeci și ceva de ani de zile de stat în minister până la urmă merita o nominalizare pentru boardul BNR. Ori ideea de tranziție o fac cu cei doi, cu care, de altfel, am lucrat foarte bine chiar dacă nu sunt ei cei mai populari oameni din Guvern. Dar eu am lucrat foarte bine și m-au ajutat întotdeauna să iau deciziile corecte”, a mai spus Victor Ponta.

 

 

 

blank