Actualitate, Stiri

Ponta cere evaluarea rapida pentru ajutorarea sinistratilor

Premierul a declarat vineri, la Galati, unde inundatiile au afectat grav mai multe comune, ca doreste o evaluare rapida pentru sprijinirea sinistratilor si a familiilor care trebuie sa isi inmormanteze rudele pana cand va avea loc sedinta de Guvern.

inundat_e-crop-644x416“Vreau ca pana la sedinta de Guvern de miercuri sa facem o evaluare pentru a acorda sprijin sinistratilor”, a declarat Ponta, precizand ca oamenii afectati de inundatii vor fi ajutati de Guvern sa isi repare casele, motiv pentru care evaluarea trebuie facuta rapid.

“Vreau sa ajutam familiile oamenilor care au murit si sa nu asteptam pana la sedinta de Guvern de miercuri sa facem asta”, a continuat premierul. In sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati, s-a hotarat ca este mai bine sa se previna situatiile catastrofale prin evacuarea persoanelor expuse la inundatii.

“Mai bine sa ne injure oamenii acum ca-i evacuam decat sa se intample alte necazuri”, a declarat premierul in discutia purtata cu vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica si Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga.

inundatii-galati-450-de-gospodarii-afectate-95496-1In cadrul inundatiilr, noua persoane, printre care si o fetita de opt ani, si-au pierdut viata dupa ce au fost luate de viituri.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Galati a prezentat in cursul zilei de vineri un bilant provizorii al pagubelor produse de inundatii in ultimele 48 de ore, potrivit caruia 22 de localitati au fost afectate, inregistrandu-se pagube importante inregistrandu-se si in orasul Tecuci.

2,434 de persoane au fost evacuate din locuinte din cauza inundatiilor, 1,374 de case au fost afectate de viituri, iar unele locuinte au fost distruse complet. 140 de persoane, insa, au fost salvate de la inec.

Patru din comunele afectate din judetul Galati au fost evacuate, autoritatile asteptandu-se la o noua viitura, dupa ce un iaz s-a revarsat din cauza ploilor puternice din ultimele ore. (D.A)