Politic, Stiri, Ultima Ora

Ponta anunţă că nu va participa la dezbateri în turul unu al prezidenţialelor

Premierul Victor Ponta, prezidenţiabil al PSD, a declarat, vineri, că partidele care îl susţin pentru Cotroceni îi asigură “o primă de pornire” de 40% din opţiunile electorale, urmând ca restul de 10% pentru a câştiga alegerile să fie efortul său, reiterând ideea unei campanii anti-Băsescu, notează Mediafax.

10351181_786023888104167_4370126198298446685_n_80555000

“PSD şi aliaţii noştri dau oricărui candidat şi mie, şi altcuiva care ar fi în locul meu, un start fundamental, 40% din voturi. Mai departe, restul de 10%, ca să avem 50 (la sută, n.r.) depind de mine şi de candidat. Dar faptul că am această primă de pornire este fundamental, categoric. Dar nu ajung niciodată voturile doar ale PSD, UNPR, PC”, a afirmat Ponta, la Tulcea.

El a menţionat că în calculul voturilor pentru prezidenţiale nu se poate face “matematică”. “Matematică la prezidenţiale dacă ar fi funcţionat nu era domnul Băsescu preşedinte”, a mai spus premierul.

El a reluat ideea că în cursa prezidenţială candidaţi anti-Băsescu sunt doar Ponta şi Tăriceanu, restul fiind “epigoni de diverse dimensiuni şi sexe” ai lui Traian Băsescu.

“Ceea ce noi avem de luptat, avem de luptat cu cei care vor să perpetueze modul de guvernare şi profilul prezidenţial al lui Traian Băsescu, chiar cu Traian Băsescu ne mai fiind la Cotroceni. Noi pe asta ne concentrăm şi astea le-am oferit ca ofertă politică românilor în 2012, când am spus «noi vom lupta cu regimul, cu sistemul, cu modul în care s-a guvernat». Asta este mare alegere pe care românii o au de făcut în noiembrie”, a declarat Ponta.

Pe de altă parte, el a susţinut că în 2012 în România nu ar fi fost o democraţie, motiv pentru care majoritatea nu şi-a putut impune punctul de vedere în demiterea din funcţie a lui Traian Băsescu.

“Îmi doresc ca viitorul preşedinte al României, că sunt eu sau altcineva, să nu mai dezbrace pe nimeni. Să stea el însuşi îmbrăcat în haina de preşedinte, nu în haina de şef de campanie, nu în haina de golan, nu în haina de bârfitor de cârciumă, nu în haina de cine ştie ce dictator târziu (…) Dacă m-am uitat bine pe ceea ce-şi doresc românii, cred că asta îşi doreşte majoritatea uriaşă a românilor. Restul, lăzăroii care vor cafteală, dezbrăcaţi şi aşa mai departe, din fericire sunt o minoritate, gălăgioasă, nocivă, dar sunt o minoritate. Dacă suntem o democraţie, majoritatea va câştiga. În 2012 nu am fost o democraţie, pentru că atunci majoritatea s-a pronunţat pentru demiterea lui Traian Băsescu şi totuşi democraţia nu a contat. Au contat alte lucruri”, a afirmat Ponta.

În plus, el a susţinut că dacă vrea să fie un preşedinte “aşa cum îşi doresc românii” trebuie să facă “mai puţin show”.

El a fost întrebat dacă va răspunde provocării lansată de Elena Udrea pentru o confruntare într-o dezbatere publică. “Îi răspund de pe acum că între turul unu şi turul doi, cu mare plăcere, dacă doamna Udrea este în turul doi, ne vom întâlni”, a asigurat premierul.

Ponta a menţionat că nu se va implica în confruntările din primul tur al prezidenţialelor, când îşi va lua “popcorn şi băutură răcoritoare” şi se va uita la dezbaterile între “doamnele…doamna Macovei, doamna Udrea, domnul Diaconescu, domnul Iohannis, şi aşa mai departe”.

“E păcat să ratăm (…) Cu siguranţă în turul unu va fi o «cafteală» la care nu doresc să particip”, a mai spus Ponta.