Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Ponta: “Adrian Sârbu mi-a cerut să nu plătească taxe, că altfel mass-media dânsului mă va ataca”

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că a fost “șantajat” de un patron de media, care i-ar fi spus că “îl face președinte” cu condiția ca el să fie scutit de taxe și impozite.

ponta

La întrebările jurnaliștilor, Ponta a precizat că este vorba de Adrian Sârbu.

    “Ca prim ministru, am spus foarte clar cum am fost șantajat de un patron de media care mi-a spus că el i-a făcut pe toți președinți până acum și dacă vreau să mă facă și pe mine președinte, dar să nu-l pun să plătească taxe și impozite. Când i-am spus că nu mă interesează oferta sa și că aș vrea să plătească taxe și impozite, zi de zi sunt obiectul principal de atac al trustului de presă. Rămâne un singur lucru: tot va plăti taxe și impozite. Dacă nu, sigur, va suferi rigorile legii, indiferent de efectele pe care atacurile, cele mai multe necinstite, la adresa celui care îi cere să-și plătească taxe și impozite, au loc”, a spus Victor Ponta, în cadrul unei conferințe privind libertatea presei, influența politicului asupra mass-media și corupția, organizată marți, la Palatul Parlamentului, de South East Europe Media Organisation (SEEMO).

Întrebat dacă, urmare a acestui episod, a sesizat justiția, Ponta a răspuns: “Când domnul Sârbu mi-a spus că toți au ieșit președinți în România numai cu sprijinul lui, mie nu mi se pare un lucru penal, mi se pare un lucru de ruptură de realitate”.

El a precizat că nici politicienii nu trebuie să facă presiuni asupra mass-media, nici patronii de media nu trebuie să facă presiuni.

Premierul a arătat că în ceea ce privește plata taxelor și impozitelor, mass-media trebuie să fie un exemplu, apreciind că aceasta nu poate critica oameni politici sau din societate pentru că nu își respectă obligațiile legale, atâta vreme cât nici ea nu o face.

“Cum poți să critici un guvern că nu folosește bine taxele și impozitele, dacă tu nu le plătești? Sigur că trebuie discutat în ce măsură statul sprijină o dezvoltare a mass-mediei, indiferent de resursele financiare, dar cred că nimeni dintre jurnaliștii corecți, nimeni dintre investitorii corecți nu a cerut vreodată să nu plătească taxe și impozite ca mod de dezvoltare a relației dintre mass-media și politic”, a conchis Ponta.

Premierul Victor Ponta declara în luna iulie a acestui an că nici Adrian Duicu, nici Petre Tobă nu au fost la el în birou, în schimb a fost Adrian Sârbu care i-a spus că are un control de la ANAF și i-a cerut să îl oprească, dar i-a transmis că nu poate face acest lucru.

“Nu au fost la mine în birou, nu nimeni, aș minți să spun, nu a fost domnul Duicu cu domnul Tobă, singurul om care a fost la mine în birou și de care îmi amintesc a fost domnul Adrian Sârbu care mi-a zis că are niște controale de la ANAF și dacă pot să le opresc și i-am zis că nu pot. Și de atunci am tot citit ce rău sunt eu. Nu opresc la nimeni controale la ANAF, eu cred că toată lumea trebuie să își plătească taxele”, a spus Ponta, la postul B1 TV, potrivit Agerpres.

El spunea tot atunci că nu crede că există moguli buni și moguli răi în presă, ci doar proprietari de presă care respectă legea, plătindu-și taxele și impozitele, și alții care nu le achită.

“Mai departe, alte fapte penale nu țin de Guvern, ce face fiecare patron de presă e treaba Justiției. Stilul ăsta care s-a practicat mulți ani în România, vrei să-ți plătesc taxe, ia să vezi că te cert un pic în trustul meu de presă, ia mai lasă-mă cu ANAF și încep să te laud, e un lucru pe care nu l-am acceptat și nu îl voi accepta cât timp sunt prim-ministru”, menționa, în iulie, premierul.