Featured, Life

Poluare misterioasă în satele României. A fost sesizată Garda de Mediu

Poluare misterioasă în satele României. Locuitorii unui sat din județul Suceava sunt terorizați de ani întregi de fumul toxic degajat de fabrica de reșapat cauciucuri. Odată la câteva luni, oamenii se trezesc cu gospodăriile și culturile pline de pulbere neagră. S-a întâmplat și zilele acestea la Grănicești, unde mai mulți oameni s-au plâns că au grădinile, curțile și mașinile pline de praful negru. Oamenii se tem că le afectează nu doar sănătatea, ci și legumele și fructele din gospodării. A fost sesizată și Garda de Mediu.

Poluare misterioasă Gospodăriile din satul Slobozia Sucevei sunt acoperite complet de pulberea neagră provenită de la fabrica de reșapat cauciucuri. Casele, grădinile, chiar și animalele din curțile localnicilor sunt înegrite.

Trandafira Molocea are 70 de ani și locuiește la Slobozia Sucevei de 40 de ani. Femeia spune că nu mai rezistă acestor episoade care au ajuns să-i distrugă munca de peste an.

Femeie: Uite, am mâinile așa cum sunt, tot e numai negreală, uite, uite. Tot e negru, ce să faci cu ea? Tot ogorul, până încolo, tot e așa. Am zis că-mi vine să mă mut de aici dar unde să te muți, ba arde una, ba arde alta… Ce să fac eu cu varza asta? Mai mănâncă cineva asta?

Situația este la fel în majoritatea celor 200 de gospodării din sat.

Bărbat: nu se poate conviețui în halul ăsta. Peste tot e depusă, pe fructe… pe copaci.

Localnicii spun că de șase ani au periodic astfel de probleme și că s-au săturat să facă reclamații.

Bărbat: Nu-i de ieri sau de azi, asta-i treabă de ani de zile. Ne mint ăștia de la mediu, spun că le-au dat amenzi…

Femeie: Am strigat, am făcut reclamații ani de zile, din 2013 ne zbatem pentru liniștea noastră și pentru un aer curat și nu ne ia nimeni în seamă, nimeni și episoadele astea se repetă.

După ce oamenii s-au plâns de faptul că s-au trezit iar cu pulbere neagră peste tot, inspectorii Gărzii de Mediu Suceava au mers din nou în control și au dat o amendă.

Adriana Iordache, comisar-șef Garda de Mediu Suceava: Au fost sancționat cu 30.000 de lei pentru că nu au anunțat incidentul care a avut loc în data de 16 octombrie.

Conducerea fabricii de cauciucuri de la Grănicești a refuzat să de explicaţii