Slovacia a învins Polonia cu 2-1, într-un meci din grupa E de la EURO 2020 arbitrat de o echipă condusă de românul Ovidiu Hațegan.

Selecţionata de fotbal a Slovaciei a învins echipa Poloniei cu scorul de 2-1 (1-0), luni seara, pe St Petersburg Stadium din Sankt Petersburg, în Grupa E a turneului final EURO 2020.

Slovacia a dat dovadă de mult pragmatism în faţa Poloniei, într-un meci arbitrat de românul Ovidiu Haţegan, care a arătat primul cartonaş roşu al turneului, în minutul 62.

Autogolul portarului Wojciech Szczesny (18) şi reuşita fundaşului Milan Skriniar (69) au adus victoria slovacilor, golul de onoare al polonezilor fiind înscris de Karol Linetty (46).

Slovacia a părut din start echipa mai coerentă şi mai periculoasă, având o primă ocazie prin Duda (14), al cărui şut din marginea careului s-a dus în plasa laterală.

Echipa pregătită de Stefan Tarkovic a deschis scorul cu o doză de şansă, în min. 18, când Mak a reuşit o incursiune în flancul stâng, a şutat din unghi, mingea a lovit bara şi apoi a ricoşat din Szczesny în poartă.

Polonia a avut o posesie mai bună a mingii

Polonia a avut o posesie mai bună a mingii, dar tot slovacii au fost mai perioculoşi, prin Kucka (27), cu un şut de la 24 de metri puţin peste.

Prima oportunitate a echipei antrenate de Paulo Sousa a fost şutul lui Krychowiak (34), de la 25 de metri, puţin peste ţintă.

Polonia a început în forţă repriza secundă, egalând după câteva zeci de secunde, prin Karol Linetty, care a reluat din mijlocul careului centrarea lui Rybus.

Linetty a reuşit al doilea cel mai rapid gol al reprizei secunde din istoria EURO, după 32 de secunde, fiind devansat doar de reuşita românului Marcel Coraş de la EURO 1984, din meciul cu Germania, după 21 de secunde.

Acelaşi Linetty (51) l-a mai testat o dată pe Dubravka, dar acesta a fost la post.

Avântul Poloniei a fost tăiat în minutul 62 de Haţegan, care i-a acordat al doilea cartonaş galben lui Krychowiak, pentru o intervenţie asupra lui Hromada.

Slovacia a profitat de avantajul superiorităţii numerice şi a marcat din nou, în min. 69, ceea ce a fost până la urmă golul victoriei, prin fundaşul Milan Skriniar, cu un şut din careu la colţ.

Polonia a forţat egalarea şi a controlat jocul până la final, slovacii mulţumindu-se doar să încerce să blocheze acţiunile adverse. Selecţionata poloneză a avut încercări palide, prin Puhacz (85) – şut peste de la 16 metri, Lewandowski (88) – mingea ştearsă cu capul în careu sau prin Swiderski (90+3) – şut de al 17 metri, prins de portar, dar cea mai bună şansă a fost irosită de fundaşul Bednarek (90+1), care a reluat milimetric pe lângă poartă din centrul careului.

Lewandowski nu a fost jucat aproape deloc de coechipieri

Polonia nu a reuşit să marcheze mai mult de un gol pe meci în cele 12 partide la turneele finale ale EURO.

Lewandowski, la selecţia cu numărul 120 (66 de goluri) nu a fost jucat aproape deloc de coechipieri, nereuşind să iasă în evidenţă cu ceva.

Slovacia este neînvinsă de şase meciuri, având două victorii, fiind cea mai lungă serie de invincibilitate din 2015/16 (opt partide).

Arbitri asistenţi au fost delegaţi Radu Ghinguleac şi Sebastian Gheorghe, al patrulea oficial va fi Istvan Kovacs, iar arbitru de rezervă a fost desemnat Vasile Florin Marinescu.

Echipele de start:

Polonia: 1. Wojciech Szczesny (căpitan) – 18. Bartosz Bereszynski, 15. Kamil Glik, 5. Jan Bednarek, 13. Maciej Rybus – 8. Karol Linetty, 10. Grzegorz Krychowiak, 14. Mateusz Klich – 21. Kamil Jozwiak, 9. Robert Lewandowski (căpitan), 20. Piotr Zielinski. Selecţioner: Paulo Sousa.
Rezerve: 12. Lukasz Skorupski, 22. Lukasz Fabianski – 3. Pawel Dawidowicz, 4. Tomasz Kedziora, 6. Kacper Kozlowski, 11. Karol Swiderski, 16. Jakub Moder, 17. Przemyslaw Placheta, 19. Przemyslaw Frankowski, 24. Jakub Swierczok, 25. Michal Helik, 26. Tymoteusz Puchacz.

Slovacia: 1. Martin Dubravka – 2. Peter Pekarik, 5. Lubomir Satka, 14. Milan Skriniar, 15. Tomas Hubocan – 18. Lukas Haraslin, 19. Juraj Kucka, 25. Jakub Hromada, 20. Robert Mak – 8. Ondrej Duda, 17. Marek Hamsik (căpitan). Seelcţioner: Stefan Tarkovic.
Rezerve: 12. Dusan Kuciak, 23. Marek Rodak – 3. Denis Vavro, 6. Jan Gregus, 7. Vladimir Weiss, 10. Tomas Suslov, 11. Laszlo Benes, 13. Patrik Hrosovsky, 16. David Hancko, 21. Michal Duris, 22. Stanislav Lobotka, 24. Martin Koscelnik.

Arbitru: Ovidiu Haţegan; arbitri asistenţi: Radu Ghinguleac, Sebastian Gheorghe; al patrulea oficial: Istvan Kovacs; arbitru de rezervă: Vasile Florin Marinescu (toţi din România)
Arbitru video: Marco Di Bello (Italia); arbitri asistenţi video: Jerome Brisard (Franţa), Filippo Meli, Massimiliano Irrati (ambii din Italia)

Delegat UEFA: Artur Azarian (Armenia), observator UEFA pentru arbitri: Pascal Garibian (Franţa)