Polonia
International

Polonia, atacată la granița cu Belarus „de grupuri armate și bine antrenate”

Polonia anunță că granița cu Belarus „este atacată de grupuri armate și bine pregătite”. Este un semnal de alarmă transmis de ministrul Apărării Władysław Kosiniak-Kamysz.

Polonia, atacată la granița cu Belarus „de grupuri armate și bine antrenate” 

Șituația de la granița Poloniei cu Belarus este din ce în ce mai tensionată, iar oficialii din armata poloneză avertizează că grupuri foarte bine pregătite forțează și atacă granița țării. Ministrul a mai anunțat că doar în luna mai au fost „ 770 de lovituri de avertizare, aproximativ de 300 de ori în 2023.

„Situația de la graniță este complicată. De cealaltă parte a graniței, avem de-a face cu grupuri specializate, care atacă granița poloneză, care nu solicită azil în Polonia. Aceasta este o situație complet diferită de cea observată acum un an sau doi”, a declarat ministrul Apărării Naționale.

Ministrul Apărării a mai subliniat faptul că „situația s-a schimbat radical, deoarece grupuri armate și bine pregătite atacă granița poloneză. Aceasta este o situație complet diferită de cea observată acum un an sau doi”.

Incidente petrecute la frontiera poloneză

De asemenea, la granița cu Polonia s-au petrecut o serie de incidente care s-au soldat cu răniți. De exemplu pe data de 28 mai 2024, „trei polițiști de frontieră polonezi au fost atacați de migranți la granița cu Belarus”, au anunțat autoritățile poloneze. În urma incidentului „un străin a rănit un gardian cu un cuțit”.

Un alt caz s-a petrecut pe data de 31 mai. Serviciul de frontieră din Polonia a informat că, „în urma unui alt atac al migranților din Belarus, doi soldați polonezi au fost răniți și internați în spital”.

De asemenea, la sfârșitul lunii mai 2024, a murit un polițist de frontieră. Mai exact, autoritățile au anunțat că polițistul polonez de frontieră a fost rănit mortal de unul dintre migranții, la granița cu Belarus.

Potrivit ultimelor rapoarte oferite de către grănicerii polonezi, au fost în jur de 17.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei din Belarus, de la începutul acestui an, informează news.liga.net.

blank