Patriot pe care le va primi din Germania: „Va crește securitatea la granița noastră de est”
International

Polonia anuntă că vrea să trimită Ucrainei rachetele Patriot pe care le va primi din Germania: „Va crește securitatea la granița noastră de est”

Ministrul polonez al apararii, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri ca sistemul de aparare antiracheta Patriot pe care Germania l-a oferit Poloniei ar trebui sa ajunga in schimb in Ucraina.

„Dupa noi atacuri cu rachete (din partea Rusiei), m-am adresat (Germaniei) pentru ca bateriile Patriot propuse (Poloniei) sa fie transferate in (Ucraina) si desfasurate la granita de vest. Acest lucru va proteja (Ucraina) de noi victime si pene de curent si va creste securitatea la granita noastra de est”, a scris Blaszczak pe Twitter, citat de CNN.

Ambasadorul Ucrainei la Varsovia, Vasyl Zvarych, a raspuns multumindu-i pe Twitter si a adaugat: „Avem nevoie de cat mai multe sisteme antiracheta moderne pentru a mentine cerul deasupra Ucrainei in siguranta. Apararea cu succes a (Ucrainei) impotriva Rusiei este o contributie la securitatea Poloniei si a intregii Europe, deoarece teroarea rusa nu respecta granitele”.

Oferta Germaniei catre Polonia a venit dupa ce, la 15 noiembrie, o racheta a lovit teritoriul polonez si a ucis doua persoane in apropiere de granita cu Ucraina. Liderii Poloniei si ai NATO au declarat ca acel proiectil a fost probabil tras de fortele ucrainene care isi apara tara de loviturile rusesti si ca incidentul pare sa fie un accident.

Sistemul de aparare antiaeriana cu rachete Patriot – Patriot inseamna „Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target” (radar de urmarire cu fascicule fazate pentru interceptarea tintelor) – este conceput pentru a contracara si distruge rachetele balistice cu raza scurta de actiune, avioanele avansate si rachetele de croaziera care se apropie.

Bateria include rachete si statii de lansare, un set de radare care detecteaza si urmareste tintele si o statie de control, potrivit Missile Defense Advocacy Alliance.

Sistemul de rachete Patriot a suferit mai multe imbunatatiri si modernizari de cand a fost lansat pentru prima data in 1982.

Prima sa utilizare in lupta a fost in Razboiul din Golf, care a fost, de asemenea, prima data cand un sistem de aparare aeriana a distrus o racheta balistica tactica ostila.

blank