Actualitate, Featured

Polițiștii pot trage în voie după infractori. Nu-i mai trage nimeni la răspundere

Pe 6 septembrie 2016, a fost adoptat un proiect de modificare si completare a legii care stabileste regimul armelor de foc şi al munitiilor, fiind inlaturat caracterul penal al faptei si raspunderea materiala a personalului institutiilor cu atributii in domeniul ordinii publice si sigurantei nationale in cazul uzului de arma executat in conditiile si in situatiile prevazute de lege.
Astfel, Legea nr. 17 din 1996 are acum un nou articol ce prevede urmatoarele: „Uzul de arma executat in conditiile si in situatiile prevazute de prezenta lege inlatura caracterul penal al faptei si raspunderea materiala a personalului institutiilor cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale”.

În urma adoptării acestei legi, politistii si jandarmii nu vor mai fi trasi la raspundere daca trag cu arma in infractori și vor fi scutiți de raspundere penala atunci cand sunt nevoite sa utilizeze focuri de arma asupra infractorilor.

Modificarea a venit la initiativa deputatului Stefan Burlacu, fost ofiter SPP, iar parlamentarii au adoptat modificarea si completarea Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor. Printre principalele modificari se numara inlaturarea raspunderii penale si materiale a politistilor, jandarmilor sau altor lucratori din domeniul ordinii publice si sigurantei nationale care deschid focul, respectand legea.

blank