Actualitate

Poliţiştii au aflat un caz de evaziune fiscală. Vezi unde au făcut percheziţii şi cine e vizat

Poliţiştii au descins la mai multe persoane şi firme din mai multe judeţe într-un nou caz de evaziunea fiscală. Conform poliţiştilor, prejudiciul se ridică la câteva milioane de euro.

„Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

În cursul zilei de azi, 13 aprilie 2016, pe baza autorizaţiilor emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – Inspectoratul General al Poliţiei Române, împreună cu poliţişti ai structurilor teritoriale de investigare a criminalităţii economice din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie corespunzătoare, însoţiţi de inspectori antifraudă şi sprijiniţi de lucrători ai Serviciului de Acţiuni Speciale, efectuează 24 de percheziţii pe raza judeţelor Ilfov, Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Olt, Maramureş şi Mehedinţi, fiind vizate 9 sedii sociale ale unor societăţi comerciale, precum şi 15 locuinţe ale unor persoane fizice.

Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că, în perioada 2012-2014, administratorii a patru societăţi comerciale din judeţele Ilfov şi Hunedoara au creat un circuit comercial fictiv prin declararea unor operaţiuni comerciale inexistente, susţinute doar scriptic prin facturi fiscale ce atestă vânzarea-cumpărarea de concentrat cuprifer, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit, prin diminuarea masei impozabile.

Valoarea relaţiilor comerciale fictive, declarate fiscal, se cifrează la peste 3,5 milioane euro. Pentru a se crea aparenţa de legalitate a operaţiunilor comerciale, plata se făcea prin transfer bancar în conturile societăţilor emitente, banii fiind retraşi şi remişi ulterior reprezentanţilor societăţilor beneficiare, în schimbul unor comisioane.

Prejudiciul creat bugetului de stat, stabilit până în prezent, se ridică la valoarea de 1,1 milioane euro.

Procurorii au beneficiat în cauză de sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, se anunţă într-un comunicat de presă.

blank